Айнд Ранд - жената, която бе пристрастена към думите и любовта

айн ранд
Снимка:

"Въпросът е не кой ще ме накара, а кой ще ме спре."

На днешната дата е родена Айн Ранд, знаково име за философията и литературата през XX в. Тя става световноизвестна с рационална философия, наречена от нея "обективизъм".

Романът й „Изворът” е една от най-обичаните книги в Америка, втора по продажби след Библията и високо оценена по света. Шедьовърът й „Атлас изправи рамене" обаче е това, което и днес води търсачите на свободата към един свят, в който разума, честността и красотата ще са най-висши приоритети.

Айн Ранд е и една от най-интересните жени писатели. Тя е имала своите странности, а сякаш най-големият ѝ порок е бил способността ѝ да обича твърде много, до лудост.

Тя е имала много мъже в живота си, въпреки че цял живот е била омъжена само за един. А великото ѝ творчество е провокирано точно от една голяма и несподелена любов, която сякаш отключва стихията в нея и под перото ѝ се раждат шедьоври и велики мисли, които всички четем и ценим високо и до днес.

Айн Ранд с рождено име Алиса Зиновиевна Розенбаум е родена на 2 феверуари 1905 в Русия. Тя израства запленена от книгите и киното и още на 9 решава, че иска да стане писателка.

Години по-късно, в университета, тя среща красавеца Лео, който я пленява на мига със сините си очи и осанката си. Следват няколко срещи между двамата, но отношенията им така и не потръгват. Алиса е съкрушена и взима най-съдбовното решение в живота си - заминава за Америка.

Там среща посредствения актьор Франсис О'Конър, с който нямат голяма химия, но се оказва, че си пасват страхотно в леглото и така се стига до сватба. Бракът ѝ с него продължава до края на живота ѝ, но това далеч не е последният мъж, с който тя има отношения.

След публикуването на супер успешния ѝ роман "Изворът", почитателите и последователите на възгледите ѝ стават все повече, а тя постоянно кани някои от тях в имението, в което живее с Франсис.

В крайна сметка се влюбва в един от тях - 19-годишен младеж на име Брандън, който идва при нея заедно с приятелката си. Тогава Айн е на 45 години, обиграна дама, която знае какво иска и как да го получи. Тя склонява Брандън да бъде с нея и "сключват сделка" да спят заедно два пъти седмично, но да останат с половинките си.

Незнайно как съпругът ѝ се съгласява на тази дръзка игра, която продължава няколко години. В крайна сметка младият Брандън осъзнава, че не е привлечен сексуално от вече 50-годишната Айн и започва да излиза с 23-годишен модел.

Писателката е съкрушена и изживява останалата част от живота си до своя съпруг. Двамата са погребани един до друг. Айн Ранд умира на 6 март 1982 година на 77-годишна възраст.

Прочетете ТУК някои от най-великите цитати на вечната Айн Ранд.

edna рожден ден една
Снимка: Edna.bg/Istock

​​​​​​

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти