Модата докарва куп болести на децата ни

Модата докарва куп болести на децата ни
Снимка: Thinkstock

В тийнейджърската възраст децата ни искат да са модерни, екстравагантни, да се доказват, да са на гребена на вълната. И това е нормално, кога човек да полудува, ако не на млади години? И естествено, не се мисли за последствията от сляпото подчинение на модата.

Слънчевите очила станаха задължителен аксесоар в днешно време, дори да вали дъжд! Ако ни служат по предназначение, да пазят очите ни от вредните ултравиолетови лъчи, много добре.

Но тoзи ефект се постига само ако имат истински UV филтър, тоест очилата да са купени от оптика и да не са евтини. Няма истински очила за десетина лева, евтините очила не само не вършат работа, но са и опасни.

Те "подлъгват" окото с тъмния си цвят,  зениците си "мислят", че са защитени и широко се отварят. Така UV лъчите увреждат много повече очите, отколкото ако са без очила. По-добре да не се носят слънчеви очила, отколкото да се слагат такива с фалшиво покритие.

Цветните очила също не са безобидни. Окото не е създадено да гледа света в червено, синьо или лилаво. Ако е за кратко време, няма проблем, но при по-дълго носене става пренапрежение на окото при адаптирането му към необичайните цветове.

Високите токчета  едва ли могат да се нарекат нормални за тялото обувки. Естествено, че при специални поводи дъщеря ви ще е елегантна само на високи токчета.

Но постоянното им носене води до промяна на костната структура. В опитите си да компенсира нормалната стойка мускулите, сухожилията и ставите се пренапрягат и увреждат. Това се вижда и с просто око, достатъчно е да видите жена на високи токчета след дълго ходене – изгърбена от болките в гърба, с неестествена походка от напрежението в тазобедрените стави и куцайки от отеклите стъпала.

В пубертета, когато момичето се превръща в жена и трябва да си изработи добра стойка и маниер, неудобните обувки са противопоказни. Още повече, че повечето деца в тази възраст имат гръбначни изкривявания и високите токчета усложняват състоянието им.

Същото се отнася и за твърдите, нееластични платформи, които пречат на правилната походка и натоварват цялата костно-мускулна система. Съвсем равните обувки са много модерни, но също вредят. Получава се смъкване на свода на стъпалото, а оттам и болки в кръста и гърба. Затова не жалете средства за удобни, качествени обувки с оптимална височина (4-5 см.). Удобната обувка означава здраве.

Пиърсингът, незавимо къде е поставен, също може да е опасен. Британски учени са анкетирали 10000 човека с пиърсинг и са установили различни оплаквания.

Най-много неприятности са имали тези, които са си направили пиърсинг на езика, 50% от тях са получили усложнения; на гениталиите 45% са имали различни страдания; и на гърдите 35%. Смятаният за най-безобиден - този на ушите, също може да има последствия.

Върху ушната мида са разположени биологично активни точки, чиято дейност се нарушава от пробиването. Описан е случай на жена с мигрена от 20 години, главоболието изчезнало, когато си свалила обеците. В повечето материали има никел, който е най-алергизиращият материал за кожата.

Татуировките са хит за млади и стари, но трябва да се знае, че те са вечни (дори при съвременните методи за заличаване остават белези). Ако са поставени при съмнителна хигиена на ателието може да се заразите с хепатит В и С, както и със СПИН

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти