Здраве в клечка или фунийка

Ти си върхът на сладоледа
Снимка: Getty/Guliver

Определено с по-топлото време навлязохме в гастрономическата ера на сладоледа, но за наша радост този леден и неподражаем десерт има доста полезни свойства, а не служи само, за да се "издига" в очите ни като поредната калорийна бомба.

Най-ценното при него със сигурност е видното за всички около нас повишаване на настроението, винаги щом посегнем към това кулинарно изкушение. Още Хипократ е съветвал да се яде "замразен крем", тъй като по думите му той подобрявал общото състояние на организма.

Сладоледът стимулира отделянето на веществото серотонин в мозъка, а освен това той може да се използва и като ефективно кръвоспиращо средство при носовите кръвотечения през лятото.

За тази цел е достатъчно да вкусим малко количество студен сладолед, което ще свие кръвоносните съдове.

Изследванията на немски експерти от университета в Берлин пък разкриват, че сладоледът намалява нервното напрежение и преумората.

Това според тях се обяснява с факта, че млякото и сметаната съдържат аминокиселината Л-триптофан – ефектен  натурален транквилант, подобряващ настроението и успокояващ нервната система. Не е тайна, че Л-триптофанът помага и при безсъние.

Млякото и сметаната сами по себе си не притежават тези свойства, защото на плюсови температури Л-триптофанът не е устойчив и се разпада, а в хладния сладолед се съхранява продължително време.

Независимо от калоричността, млечните продукти ще ни снабдят с необходимите витамини като А, D, B2, B12 и калий. В същото време само половин чашка сладолед доставя на организма 20% от необходимата му дневна доза калций.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти