Удоволствието от храната ни кара да преяждаме

И моите ангели отслабват при такива гледки
Снимка: Getty/Guliver

Щом говорим за вкусна храна, няма как да не се отправим към Италия, където учени от университета в Неапол са открили, че когато консумираме храна за удоволствие на сетивата, а не за засищане, в мозъка се активират хормони, каращи ни да прекаляваме с любимите си вкусове.

По този начин тялото избира продуктите, които му се услаждат пред тези, даващи му енергийни запаси. Тенденцията на свръхприем на любима храна играе основна роля за затлъстяването в световен план.

По време на проучването експертите от Ботуша са накарали осем души да похапват най-обичаните от тях специалитети, от което грелинът или т.нар. "хормон на глада" започнал да се отделя в по-големи количества от организма.

"Яденето само за удоволствие доста често завършва с преяждане, затова такива хора са подложени на по-голям риск от поява на наднормено тегло", допълва ученият Палмиеро Монтелеоне, който е ръководител на въпросния експеримент.

Той допълва, че именно установяването на тези физиологични мозъчни механизми, които се задвижват при такъв тип хранене, могат да дадат зелена светлина, за да се спре епидемията от затлъстяващи хора.

Паралелно с италианските изследователи, в същата сфера техни американски колеги са изолирали гените, които ни карат непрекъснато да ядем, но да не се чувстваме сити.

За целта били тествани лабораторни мишки, чиято мутация точно на тези гени спирала подаването на сигнали към мозъка, че нашият организъм се е заситил.

У здравия човек хормоните инсулин и лептин активират неврони в хипоталамуса, които информират мозъка, че тялото е утолило глада си. Ако обаче имаме мутация в генома като при мишките, тези неврони няма да бъдат стимулирани и така ще ни се яде двойно повече.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти