Най-популярните митове за храносмилането

Най-популярните митове за храносмилането
Снимка: Thinkstock

Мит 1: Пикантните храни причиняват язва на стомаха
Истината: Преди няколко десетилетия се считаше, че пикантните храни за основните виновници за образуването на язви в стомаха. В днешни дни обаче това твърдение е категорично отхвърлено. Инфекция, причинена от бактерията Helicobacter pylori или поради злоупотребата с т.нар. неопиоидни аналгетици като ацетилсалицилова киселина, ибупрофен и други нестероидни противовъзпалителни лекарства, са най-честите причинители на стомашни язви, пише "Gotvach.bg".

Мит 2: Погълната дъвка ще се обработва няколко години в стомаха
Истината: Това е абсолютно невярно. Дъвката не залепва по стените на храносмилателния тракт. Както останалите храни тя се придвижва по цялата му дължина без проблем. Отделя се от организма няколко дни след поглъщането ѝ.

Мит 3: Бобът причиняват най-много газове
Истината: В действителност бобът и бобовите храни не заемат първото място по причинители на газове. Над тях са млечните продукти. С нарастване на възрастта тялото все по-трудно успява да разгради и абсорбира лактозата в млякото.

Мит 4: Хората с лактозна непоносимост не трябва да консумират млечни продукти
Истината: Това е така. Хората, които имат непоносимост към млякото и млечните продукти, имат различна способност да преработват и усвояват в червата си този тип храни. Някои от тези хора могат да развият симптоми само след една чаша мляко. Други - могат да пият две и повече чаши без проблеми. Хората усвояват по-добре киселото мляко и сладоледа отколкото прясното мляко.

Мит 5: Фибрите в храната помагат само при запек, но не и при диария
Истината: На пръв поглед изглежда нелогично фибрите да помагат срещу диария, след като те предпазват така умело от запек. Но това е факт! Консумацията на богати на влакнини храни помага в регулацията на изпражненията.

Още митове и легенди, развенчани или потвърдени: 

Митове за популярните диети

Митове за бижутата

Митове за боядисването на косата

Митове и истини за фон дьо тена

Митове и легенди за плоския корем

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти