Митове и истини за фон дьо тена

Натали Портман представя новия фон дьо тен Diorskin Forever
Снимка: Архив: Dior

Кристина Гочева

През 1904 г. вездесъщият Максимилиян Факторович, който работел като гримьор за Кралския балет в Царска Русия емигрира в Ню Йорк и става Макс Фактор, за да е по-лесно за американците.

10 години по-късно, през 1914 г. Макс слага край на терзанията на човечеството или поне на женската половина от него с официалното лансиране на първата тонираща основа - бащицата на компактния фон дьо тен, наречена "палачинка", заради формата си.

И добре, че това се случва, защото историята помни времена, в които красотата буквално е взимала жертви. Древните гърци и римляни са ползвали основа за лицата си, в която имало бяло олово, водещо до фатално отравяне. През Средновековието и Ренесанса, когато бялата кожа се считала за символ на привилегия, жените масово избелвали лицата си също с оловна боя.

Днес всичко това е останало в миналото, а козметичните марки се надпреварват да дадат отговор за всеки тип кожа, тен и възраст.

Тайно се надявам, че почти не са останали дами, които смятат фон дьо тена за враг на кожата, който й пречи да диша, запушва пори, образува обриви и т.н. Фактите за приятелството му са неоспорими - дори само заради причината, че благодарение на внедрените светлоотразяващи пигменти дребните бръчици са оптически коригирани и... незабележими.

Високотехнологичните разработки са извадили фон дьо тена извън списъка на декоративната козметика много отдавна. Нуждата на всеки тип кожа може да бъде удовлетворена със специфичната и дълготрайна формула на флуидния фон дьо тен с хидратираща текстура или с матираш ефект и контрол върху омазняването, разработена специално за нуждите на проблемните кожи.
Добавените UV-фактори защитават кожата от вредните ултравиолетови лъчи, компонентите забавящи стареенето и хидратиращите съставки, превръщат фон дьо тена все повече в един достоен партньор на дневния крем. 

За да не се чувствате разочаровани, изберете внимателно фон дьо тен в зависимост от типа на кожата ви и нейните нужди и задължително в хармония с цвета на вашият естествен тен на лицето. 

В снимките горе може да разгледате горещите попълнения в редиците на този must have продукт, излезли преди броени дни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти