Незаслужено подценяваният киселец

Незаслужено подценяваният киселец
Снимка: Thinkstock

Има данни, че още преди 5 000 години египтяните са познавали и използвали киселеца.

По-късно гърци и римляни са го употребявали за подобряване на храносмилането. Незаслужено подценяван, в последните години киселецът се завръща на най-изисканите маси.

Супа от киселец е класика в много европейски кухни. Сосът от киселец със сметана е традиционно допълнение към твърдо сварени яйца и речна риба.

Киселец се слага в бъркани яйца, в плънки, както и за гарнитура на пиле или свински котлети на скара. Младият киселец, който е по-слабо кисел, се използва суров за обогатяване вкуса на салати и сандвичи.

Твърдо месо, нарязано на парчета и увито в киселец, а след това в алуминиево фолио, бързо омеква под въздействие на киселината. 

Киселецът не търпи дълга топлинна обработка - достатъчни са няколко минути задушаване в малко масло или зехтин. За да се изяви ароматът на киселеца максимално, листата се навиват на стегнато руло и после с остър нож се режат на тънко.

Необходимо е да се използват само прибори и съдове от неръждаема стомана, в противен случай киселината ще влоши вкуса на ястието.

Киселецът е ниско калоричен, съдържа около 25 калории на 100 грама, богат е на витамините А, С, Е, както и на желязо, магнезий и калий.. Типичният кисел вкус се дължи на комбинацията от витамин С и оксалова киселина.

Трябва обаче да се знае, че в големи количества оксаловата киселина действа неблагоприятно на бъбреците и киселецът не се препоръчва в случай на бъбречни заболявания, артроза и подагра.

Бланширането на киселеца и изхвърлянето на водата от бланширането до голяма степен намалява киселината му. 

Пресният киселец може да се съхранява до 3 дни в хладилника, а бланширан може да се замрази за шест месеца. Не е подходящ за сушене.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти