Бадемът: природното лекарство

Бадемът: природното лекарство
Снимка: Thinkstock

Ядките са прекрасни природни продукти, а бадемът заема почетно място сред тях.

Не само с превъзходен вкус, но и изключително полезен за здравето.

С какво са толкова полезни бадемите?

Те са един от най-богатите на калций продукти - 252 мг. в 100 грама. Другата съставка, отговаряща за здравината на костите, фосфорът, е в много добро съотношение с калция -454 мг., което осигурява голямата им резорбция.

Бадемът е първенец и по количество на витамин Е, в 100 г. се съдържа два пъти необходимата дневна доза, желязото също е много повече отколкото в другите ядки.

Другите съставки са фолиева киселина, мощните антиоксиданти витамините Е, А, В1, В2, В6, В17 магнезий, мед, манган, селен, аминокиселини, въглехидрати. Въпреки, че са богати на мазнини, голяма част от тях са полезните мононенаситени.

С този си състав бадемите са отлично средство за профилактика на сърдечносъдови заболявания и диабет, остеопороза, анемия, ракови заболявания (вит.В17) и т.н.

Лошото е, че не всички могат да ги употребяват в суров вид поради твърдостта им, например малките деца и възрастните хора, особено тези със зъбни протези.

Тогава на помощ идва бадемовото мляко.

В интернет може да намерите десетки рецепти как да си приготвим бадемово мляко, но процесът е труден и бавен- накисване, обелване, пасиране...Добрата новина е, че вече на пазара се предлага готово бадемово мляко, отговарящо на всички стандартни критерии за качество.

Защо е добре да включим бадемовото мляко в менюто си?

Бадемовото мляко е с ниско съдържание на наситени мазнини. Също така е с ниско съдържание на натрий и с високо съдържание на здравословни мазнини. Заменяйки наситените мазнини в хранителния ни режим, ние ще имаме по-ниско ниво на холестерола. Както знаем, високият холестерол е предпоставка за инфаркт.

В бадемите се съдържат рибофлавин, който допринася за правилното функциониране на нервната система.

За красива кожа и коса. Бадемовото мляко е богато на витамин Е, който притежава антиоксидантни свойства.

И не на последно място, бадемовото мляко притежава отличен вкус. Друго предимство е, че издържа дълго време на стайна температура и е подходящо за офиса и при пътуване.

Прочетете още:

Здравословните качества на соята

Здравословните свойства на кокосовия орех

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти