Танго за здраве

Танго за здраве
Снимка: Thinkstock

Оказа се, че тангото и ирландските танци облекчават симптомите на болестта на Паркинсон.

Ново изследване, цитирано от БГНЕС, показва, че след танци два пъти седмично пациентите могат да извършват физическа дейност, на която не били способни, след като развили заболяването.

Последиците от танците върху заболяването се изследват в редица центрове, включително университета в Саутхемптън.

127 000 британци с болестта на Паркинсон страдат от постепенна загуба на нервни клетки в част на мозъка, наречена субстанция негра. Това води до намаляване на нивата на веществото допамин в мозъка.

Допаминът играе ключова роля в регулирането на движението на тялото и намаляване на нивата му причинява неволно треперене, втвърдяване на мускулите и забавяне на физическите движения.

За момента няма лек срещу болестта на Паркинсон, но съществуват множество лекарства за контролиране на симптомите.

Обръщането и ходенето назад затруднява най-много болните.

За целите на изследването на Вашингтонския университет болни от Паркинсон пациенти танцували танго два пъти в седмицата по един час.

Резултатите показват, че до края на едногодишното изследване значително се подобрил балансът и мобилността на тези пациенти в сравнение с други, които правели конвенционални упражнения.

Друго изследване на Калифорнийския университет проследило движението на очите по време на танците.

Хората с Паркинсон могат да изпитват затруднения с координацията на движенията на очите и изследователите смятат, че музиката и движенията, свързани с танците, помагат на мозъка да възстанови баланса и да се справи с проблемите с движението.

Трето изследване на университета в Лимерик установило, че пациентите, които практикували традиционни ирландски танци, падали по-рядко и били по-мобилни след редовни уроци по танци.

Благотворното влияние вероятно се дължи на натоварването, бързия ритъм на ирландската музика и общуването по време на груповите танци.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти