До какво води липсата на обоняние?

Можете ли да си представите живота, ако ви липса едно от сетивата?
Снимка: Getty/Images

Понякога, когато сте в препълнен автобус, със сигурност тайничко ви се иска да имате зле развито обоняние, за да не усещате специфичната и силна миризма на прекалено много хора, събрани в градски транспорт.

Оказва се, обаче, че хората със слабо обоняние по-често изпадат в депресивни състояния. Това са установили учени от университета в Дрезден.

Един на пет човека има по-слабо развито обоняние, но само един на 5000 се ражда лишен от това сетиво.
Медицинското название на липса на обоняние е аносмия, а хората, които страдат от него имат известни затруднения при общуването с колеги и близки.

Те споделят, че постоянно се притесняват, че може да имат лош дъх или миризма, които не усещат, и по този начин да отблъскват околните.

Учените обясняват, че обонянието предоставя различна социална информация за човека насреща, а хората, които са лишени от това сетиво, понякога имат проблеми при оценката на околните, тъй като единият от каналите за комуникация със света е затворен.

Екип от специалисти, водени от Илона Крой, признават, че не са успели да немерят пряка връзка между липсата на обоняние и депресията, но предполагат, че двете състояния може да засягат едни и същи мозъчни мрежи.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти