По-малко сън - повече килограми

По-малко сън - повече килограми
Снимка: netinfo

Изследователи от клиника "Майо“ в Рочестър, Минесота са установили, че хората, които не получават достатъчно сън през нощта, са изложени на риск от надебеляване.

В проучването са взели участие 17 здрави мъже и жени, които в продължение на осем нощи не са спали нормално.  Участниците е можело да се хранят с каквото и колкото пожелаят.

"Ние искахме да проверим дали нивата на хормоните лептин и грелин, които са свързани с апетита, се променя при липсата на сън “, споделя Вирънд Съмърс – автор на изследването и професор по сърдечно-съдова медицина в клиника "Майо“.

Групата, която е получавала по час и 20 минути по-малко сън, е отчела прием на 549 калории на ден в повече. В същото време количеството изразходена енергия не се е променило.

Оказва се, че лишаването от сън е проблем на 28% от възрастните хора. Те получават по-малко от 6 часа сън на денонощие, което е недостатъчно на тялото да си почине.

Учените все пак подчертават, че това проучване е малко и са необходими по-мащабни изследвания, които да установят как недоспиването се отразява на промените в теглото на хората.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти