Зеленото кафе - защо и за кого е полезно

Зеленото кафе всъщност не е нищо повече от неизпечени кафеени зърна
Снимка: Thinkstock

Зеленото кафе е продукт, чиито качества и употреба мнозина всъщност не познават. А иначе, като цяло, кафето е един от най-популярните стимуланти и, след водата и чаят, е третата най-често употребявана напитка в света.

Зеленото кафе всъщност не е нищо повече от сурови, т.е. неизпечени, кафеени зърна. То е изключително богато на хлорогенова киселина – силен антиоксидант, на който се дължи неговата нарастваща популярност най-вече в козметиката, пише "Здраве.bg".

Без да се подвеждаме по маркетинговите трикове, зеленото кафе все пак може да се препоръча по няколко различни причини, както за външна употреба, така и вътрешно – не толкова като напитка, колкото като съставка в различни хранителни добавки.

Външна употреба

Екстрактът от зелено кафе има способността да ускорява и увеличава отделянето на излишните течности от организма, а с тях и на натрупаните токсини (т.нар. лимфодренажен ефект).

Козметичното масло от зърна зелено кафе подобрява растежа на косата, а се препоръчва и за суха и чувствителна кожа на лицето.

Екстрактът от зелено кафе има антицелулитно действие, поради което е често добавяна съставка в различни кремове и емулсии за масаж.

Топли компреси с масло се прилагат за лечение на изгаряния и белези, вкл. след раждане.

Мазила на основата на масло от зелено кафе се използват в дерматологията – при дерматити, екземи и псориазис.

Същото масло е сред основните съставки на очните кремове, предназначени за набръчкванията около очите, като успяват да намалят дори и дълбоките бръчки.

Пяната и гелът, съдържащи екстракт от зелено кафе, имат меко овлажняващо действие, намаляват възпаленията и отделянето на себум.

Масло от това кафе се ползва в емулсиите, предназначени за след престой на слънце, заради успокояващото овлажняващото и подхранващото му действие.

Вътрешна употреба

Зеленото кафе е много популярно в различни хранителни добавки и средства за контрол на теглото. Съчетаването на хлорогенова киселина, заради нейната антиоксидантна активност, и кофеина възпрепятстват отлагането на мазнини.

Дъбилните вещества, съдържащи се в неизпечените кафеени зърна, имат укрепващо за стомаха действие.

Чашка зелено кафе понижава главоболието.

Също както и обикновеното кафе, прясно смляното и сварено зелено кафе ободрява и повишава качеството на мозъчната дейност, без обаче излишно да възбужда нервната система.

Витамин РР, който се съдържа в зърната, понижава "лошия" (LDL) холестерол, регулира работата на черния дроб и панкреаса.

Зърната зелено кафе са добър допълнителен източник на желязо, калций, селен, витамини Е и С, които са сред най-популярните антиоксиданти, препоръчвани за здравето на косата и ноктите.

Екстрактът от зелено кафе понижава кръвната захар, с което още веднъж подпомага отслабването. Затова се препоръчва и за хора с диабет.

При язва, високо кръвно и заболявания на щитовидната жлеза - зеленото кафе, под формата на напитка или в състава на хранителна добавка, трябва да се употребява внимателно и най-добре след консултация с лекар.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти