Семейни войни

Тъмната страна на моето семейство
Снимка: Getty/Guliver

Подрастващите между 13 и 19 години стават все по агресивни, се казва в ново британско проучване.

Така, например, в почти всяко второ семейство на Острова с момче или момиче под 18-годишна възраст сериозните разправии по редица теми са всекидневие.

Само 7% от анкетираните майки и бащи споделят, че отношенията с техните деца са абсолютно безоблачни, а немалка част от майките на тийнейджъри разкриват, че са били физически малтретирани от собствените си синове и дъщери.

Основната причина за тази нарастваща агресия се крие във финансовите проблеми, които се стоварват на все повече фамилии и на Запад от нас.

Сред останалите водещи фактори са още разминаването в разбиранията за възпитание при различните поколения, съперничеството между братята и сестрите, а също и липсата на работа при майката, бащата или и двамата.

Самият семеен конфликт протича най вече със скандали (64% от случаите) или каране със сериозно повишаване на тон (при 57% от запитаните), следвани от размяна на обиди (до които се стига при 29% от анализираните участници).

Десет процента от родителите пък коментират, че често стигат и до физическа саморазправа с техните потомци, която води след себе си и много сериозни психически травми.

"Голяма част от насилието вкъщи остава скрито за околните, което ни кара да смятаме, че то се разпростира в далеч по-безобидни граници", разказва Ан Лонгфийлд, изпълнителен директор на британската детска благотворителна организация 4Children.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти