С билки срещу прекомерното потене

С билки срещу прекомерното потене
Снимка: Thinkstock

Обилното изпотяване създава куп неприятности не само на възрастните, но и на децата.

Нормално е детето да се поти при интензивни игри, когато е много горещо, при болести с висока температура. Но някои деца се потят безпричинно, те постоянно са мокри, при най-малкото затичване се обливат в пот. Причините за това са няколко, наследствеността играе голяма роля (обикновено единият от родителите се поти доста), потенето зависи и от типа нервна система.

Изхвърлянето на течности през кожата се осъществява чрез хиляди потни жлези, но при някои деца броят им е по-голям и съответно повече се потят. Освен от броя, потенето зависи и от функцията на жлезите.

Децата, които се потят обилно, обикновено имат лабилна невро-вегетативна система. Те се познават отдалече – лесно зачервяват бузки, цветът на лицето им бързо се сменя от много блед до зачервен дори при минимални усилия или емоции, потят се при минимални физически и психични натоварвания.

Такива деца трудно се приспособяват към високата околна температура и често боледуват с висока температура и обилно потене, което в случая им помага. Така смъкват температурата. Но каквато и да е наследствеността, голям пръст в потенето на децата имат и родителите. От страх да не настинат (дори през лятото!) обличат децата много повече от необходимото, спят в топли стаи и в чували.

Ако се чудите как да облечете детето, по-добро да му е малко хладно (малко вероятно, децата непрекъснато се движат), отколкото да е претоплено. Последното означава изнежено, боледуващо дете.

Как да се справим с безпричинното потене? Не се връзвайте на идеите на бабите за солене на бебето, то не е риба! Солта дразни нервните рецептори и може да се стигне до шок и дори до смъртен изход (има такъв случай). Чак към годинката може да се правят процедури на краката с вода и морска сол, като се изплакват след това.

Лечението на обилното потене при отсъствие на болест е трудно, но може да опитате с билки. Предлагам ви някои рецепти на народния лечител П. Димков.

1. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди хранене детето да изпива 20-50 мл (според възрастта) отвара от следната смес: 5 ореха, счукани с ядките и черупките и по две супени лъжици корени от обикновена коприва и очистен овес. Всичко това се вари 15 мин. на тих огън, след което се добавят 2 супени лъжици от следната смес: борови връхчета, ислански лишей, листа от бяла черница, спирея и росопас - по 50г. от всяка и ½ лимон, разрязан на две. Вари се отново 15 минути и като изстине, се прецежда. Приема се подсладено с мед или сироп на вкус.

Диета: Вегетарианска, млечно-растителна храна с много плодове и зеленчуци или обикновена без свинско, говеждо, овнешко, консервирани меса и риби. Без подправки, да не се пуши в стаята на детето! На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата с магданоз и кромид може да се изяжда и по 50 грама младо месо (агнешко, телешко пиле или прясна риба). На вечеря винаги да се дава безмесна храна: кисело мляко с 1-2 ч. л. настъргана сурова целина, зеленчукови и тестени ястия, компоти и ядки от бадеми, лешници и орехи с малко препечен хляб. След ядене детето да взема 1 ч.л. бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода да се пие отвара от липов чай - 2 с.л. цвят се запарва с 500 мл вряла вода и кисне 1 час захлупен.

2. Два часа след ядене да се изпиват 25-50 мл отвара от агримония, босилек, върбинка, жълт и червен кантарион, лешникови листа, 2 с.л. от тази смес се варят 20 минути на тих огън, като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон на вкус.

3. Веднъж дневно се прави фрикция със солен разтвор (1ч.л. морска сол на 300 г вода).

4. При потене на краката да не се ходи с гуменки или с обувки с гумени подметки.

При потене добре влияят и Шуслеровите соли – сутрин №8, вечер №11.

Но нека не забравяме, че обилното потене е признак и на някои болести. Ако малкото бебе се поти много, дори при хранене, неспокойно е, косата на тила оредява (върти си главичката, защото го сърби от потта) това може да са признаци на рахит.

При повишена функция на щитовидната жлеза наред с отслабването и сърцебиенето, потенето също е срещан признак. Нощното изпотяване се среща при туберкулоза и други инфекциозни заболявания. На децата с диабет им прилошава и се потят обилно, когато им падне кръвната захар.

Потенето е обичайно и при силни болки, например колики, при приемане на горещи течности и аспирин. Традиционно децата се потят при всички инфекциозни болести, свързани с повишена температура – вирусни инфекции, грип, бъбречни заболявания, ангини, пневмонии и т.н. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти