Има ли си тайна здравото дете

Има ли си тайна здравото дете
Снимка: netinfo

Защо едни деца боледуват, а други не? Гледате малкото си съкровище "с четири очи”, внимавате да не настине, на масата има "от пиле мляко”, давате постоянно витамини, имуностимуланти и... най-редовният ви маршрут е този до лекарския кабинет. А детето на съседите няма ден отсъствие от детската градина, родителите му не знаят къде е аптеката.

Имат ли си тайна здравите деца? Да, имат и те са няколко:

1. Престараването забранено! Майка на три деца, които почти не боледуват, обяснява поведението си така: "Никога не ги викам да се прибират, за да се нахранят. Ако са гладни, ще дойдат. Никога не ги подканям да се облекат, ако им е студено ще се облекат. По-добре да им е малко студено, отколкото плувнали в пот и после болни.” На пръв поглед малко нехайна майка, но точно този тип отглеждат спокойни, закалени, здрави деца.

Децата са организирани, научени да се грижат сами за себе си, майката също има време за собствените си нужди. Такава жена е отпочинала, лъчезарна и обичана от съпруг и деца. Престараването води до едно – майката е нервна и преуморена, детето е изнежено, незакалено, организмът му не знае как да се защитава и то постоянно боледува. Проблемът е в родителите, не в децата. Някои майки толкова се вживяват в тази си роля, че просто "задушават” децата си. Те трябва сериозно да се замислят какво компенсират с престараването си.

2. По-малко лакомства! Не може да се очаква, че от сладкишите, шоколадите и хамбургерите детето ще получи всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали. Здравите деца обикновено имат желязни родители – яде се това, което е сготвено в къщи, задължително със салати и плодове. Лакомствата са допълнение, а не основно хранене. За разлика от много семейства, където ролите са сменени –децата определят правилата в семейството, включително и хранителния режим. Родителската абдикация е най-лесното нещо, но не и най-здравословното.

3. Повече игри, по-малко компютри! Изследванията показват, че активните движения намаляват настинките с 30-50%! Причината е, че физическата активност подобрява кръвообръщението и клетките на имунната система достигат където трябва и си вършат работата. Хлапетата пред мониторите боледуват много по-често и затлъстяват. Мастната тъкан произвежда цитокини, които са клетки на възпалението, имунната система се бори с тях като врагове и се изтощава. Типичния вид на често боледуващо дете –пухкаво (за радост на баба), бледо, обездвижено. Активните деца спят по-добре, а добрият сън означава здраве.

4.Добри гени. Някои деца са улучили джакпот от генетичната лотария и се радват на много добро здраве без особени усилия. Знае се, че много от заболяванията са наследствени или поне има генетична предразположеност. Така например, ако родителите са имали болни сливици, вероятността децата им да страдат от същото е голяма. Има известна наследственост и при алергичните заболявания, астмата, стомашночревните болести. Остава спорен въпросът дали гените играят решаваща роля, или здравите родители имат здравословни навици и така отглеждат и децата си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти