Класически пилешки бутчета

С доматен сос и ориз

пиле с ориз
Снимка: iStock
0 от общо 0 гласа
Необходими продукти

Необходими продукти:

10 бр. пилешки бутчета
черен пипер
сол
1 био зеленчуков бульон
30 мл. зехтин
1 морков
7-8 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
100 мл. доматен сос
2 дафинови листа
1 с.л. брашно

Продукти за ориза:
50 г масло
220 г ориз
2 1/4 голяма ч.ч. вода
1 био зеленчуков бульон
черен пипер

Начин на приготвяне:
Отстранете кожата на пилешките бутчета. Измийте ги добре, посолете и поръсете с черен пипер. Сложете ги в по-голяма тенджерка и ги залейте с вода, колкото добре да ги покрие. Добавете един зеленчуков бульон и зехтина и ги сложете да се сварят, под капак. 

Когато кипнат, намалете котлона на минимум и ги оставете да покъкрят, докато поомекнат. Обелете и нарежете един морков, скилидките чесън на филийки и ги добавете при бутчетата. Поръсете с червен пипер и пуснете вътре дафиновите листа. Накрая сложете и доматения сос, разбъркайте добре. 

Усилете котлона, докато ястието отново кипне, след това намалете отново и оставете да къкри на леко открехнат капак близо час, докато пилешкото месо омекне напълно (проверявайте с вилица) и сосът се посгъсти.

Ако не се е сгъстил много, извадете с купичка малко от соса и разбъркайте в него лъжица брашно, след това налейте сместа обратно в тенджерата и разбъркайте. 

Докато ястието къкри, почистете и измийте ориза. Стопете маслото в тенджера и сложете ориза. Бъркайте енергично на силен огън, докато оризът се кристализира. След това налейте 2 и 1/4 голяма ч.ч. вода, намалете котлона на минимум, пуснете вътре един бульон, поръсете с черен пипер, разбъркайте и затворете капака. Оставете ориза да се готви сам. Ще отнеме 15-20 минути. Не доливайте повече вода.

Готов е, когато е поел водата и повърхността на ориза стане на кратери. Изключете котлона. Свалете тенджерата. Покрийте с кърпа, докато стане време да го поднесете. Махнете кърпата и разрошете с вилица. Поднесете пилешките бутчета върху ориза и полейте с доматения сос с морковчета и чесънчета.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти