Живи декоративни "камъчета" за дома

Живи декоративни "камъчета" за дома
Снимка: netinfo

Ако сте от хората, които обичат да се грижат за растения и да разкрасяват дома си с тях, то днес ще ви запознаем с едно уникално растение.

Става дума за Lithops spp или казано още "живи камъчета".

От Greens-futures.blogspot.com разказват повече за тях и декоративния им ефект.

Това е интериорно растение, което е чудесно за изграждането на зимни градини. Също така то би стояло много добре в аквариум с истински камъчета и други растения.

Като начало е добре да се каже, че произходът на живите камъчета е от Южна Африка. Това са сукулентни растения със само две листа, които са силно удебелени и почити сраснали в едно тяло.

Характерно е, че на върха тялото им има нещо като прорез и наподобяват камъче. Цъфтежът е през летните месеци, като цветовете са сходни с тези на други растения.

Както произходът на растението може вече да е подсказал, то не се плаши от светлина и топлина, даже напротив.

През зимните месеци понася и по-ниски температури, но не по-ниски от 5°С.

Падането на температурите под тези може да доведе до увреждане на растението, с което да се наруши неговия жизнен цикъл.

Поливането трябва да става редовно, но умерено през летните месеци.

През зимата не се полива, докато растението е в покой. Не трябва да се прекалява с напояването, защото това може да доведе до загниване на растението и от там до неговото загиване.

Подхранването се извършва през вегетационния период или от пролетта до есента. Най-често се използват азотни течни торове. 

Освен при преполиване, живите камъчета могат да загинат и при липса на достатъчно светлина.

Хубаво е растението да се пресажда на всеки две години.

На дъното на саксията може да се изгради дренаж от камъчета, за да отвежда ненужната вода от поливането и да няма задържане на такава около корените на растението.

Най-големият бич за това растение са гъбните заболявания, които също се появяват от преполиване. С тях може да се води борба с препарати, които могат да се намерят във всяка агроаптека или градински център.

Размножаването става най-лесно от семена, които се засаждат през пролетта. Това растение е наистина прекрасно, а ако решите да го отглеждате у дома, можете да си го набавите от градинските центрове.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти