Какво трябваше да знам, когато бях на 20

Какво трябваше да знам, когато бях на 20
Снимка: Thinkstock

Помните ли филма „Събудих се на 30”? В него героинята на Дженифър Гарнър само за една нощ от тийнейджърка се превърна в 30-годишна дама.

Въпреки че това е просто един измислен филмов сюжет, на много жени им се струва, че 10 години отлитат за един миг и не осъзнават кога от 20-годишни купонджийки са се превърнали в помъдрeли жени с работа, а защо не и щастливо омъжени с две деца.

Често ни се случва да казваме: „Ех, ако можех да върна времето назад, щях да направя друго”.

Иска ни се на 20 да сме имали мъдростта и опита на 30-годишни. Но това, разбира се, е невъзможно.

Вижте какви съвети всяка жена на 30 би искала да предаде на 10 години по-младите от нея.

1. Никога не съди прибързано другите. Винаги има история зад всяка усмивка и зад всяка сълза. Преди да си извадиш заключение за някого, опитай се да разбереш каква е неговата история. Не забравяй, че повечето, с грешките и добрините, които правят, се опитват да бъдат единствено по-добри хора, също като теб.

2. Спестявай пари. Важно е да не харчиш всичко, което припечелваш на мига. Научи се да отделяш част от заплата си, за да не се стига до сълзи в края на месеца.

3. Инвестирай в спомени, не в материални неща. Новата ти ярко червена маркова чанта е страхотна, но дали ще я носиш след 10 години, когато вече няма да има такива в магазините. Това е модата, променя се всеки ден.

Така става с дрехите, с обувките, дори с бижутата. Затова си купувай емоции, спомени, красиви залези, а не ненужни вещи. 

Когато духнеш 30-те свещички на тортата, с усмивка ще се сетиш за забавленията с приятелите си.

4. Спри да се тревожиш за всичко. Когато станеш на 30, 80% от нещата, за които си се тревожила преди 10 години, ще ти се сторят абсурдни. Преминавай през трудностите с усмивка и лекота.

5. Чудесно е да имаш малък кръг от приятели. С времето ще редуцираш приятелите си и накрая до теб ще останат само тези, които са били с теб не само в събота вечер, но и в трудните дни

Помни, че не е важно да си заобиколен от много приятелски настроени хора, а от малко, но истински приятели.

6. Бъди мила, чаровна и професионалист. Важно е да имаш приветливо отношение към хората.

Да подхождаш с отзивчивост, да помагаш на колегите си, когато имат нужда от помощ. 

Но и добрината трябва да има граници, не позволявай да те подвеждат и използват.

7. Знай кога да казваш Да и кога Не. През годините ще ти се отдават много възможности, предложения и запознанства. Преценявай добре за какво си заслужава и кое е просто загуба на време. 

Ако се впускаш във всяко приключение и ново запознанство, много скоро ще се изтощиш да общуваш с хората и да опитваш нови неща.

8. Обръщай внимание на репродуктивността си. На 20 г. не мислиш за деца и семейство, но само след десетина години това ще бъде тема номер едно в главата ти. 

Затова се грижи за здравето си от рано, посещавай редовно гинеколог и се пази особено, когато все още нямаш сериозна връзка и не правиш секс само с един мъж.

Четете още:

Една жена след 40-те

Съвети за щастлив брак от известните

За или против приятелите в тежките моменти?

На какво наблягат жените по света, за да изглеждат добре

Приятелки и “приятелки“…

Автор: Венелина Стоянова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти