Искам на море, но не мога да си го позволя

Искам на море, но не мога да си го позволя
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Много лесно може да разберете дали ще си прекарате отпуската, почивайки в някой морски курорт, или пък няма да успеете да използвате летния туристически сезон по предназначение. Механизмът да стигнете до отговор е много лесен: Ако няколко дена преди отпуската купувате бански, плажен дюшек и слънцепредпазна козметика, то вие ще имате почивката, която всички желаят - вълни, слънце и горещ пясък.

Ако пък вместо бански, купувате от магазините ламинат, тапети, латекс и четки за боядисване, тогава вероятността да добиете така мечтания бронзов загар се измества от възможността да получите кожно изгаряне от негасена вар.

Определено по-добре се отразява на организма почивката, когато си далече от населеното място, в което живееш и работиш. Но да не забравяме, че същото място трябва да бъде поддържано в добро състояние, за да може да живееш удобно през останалото време. Така ремонтите стават нещо неизбежно.

Понеже и почивката, и ремонтите са свързани с разходи, често се налага да правим избор между двете. Да не забравяме все пак, че много хора не могат да си позволят нито едно от двете, което наистина е тъжно. Нещата не зависят само от желанието, но и от възможностите ни.

Може винаги да ни се иска да отскочим до някое екзотично място, но не винаги можем да си го позволим. Едно не мога да разбера - защо трябва да живеем в тази измамна мисловна матрица, че ако не си на море през лятото, то не може да си починеш нито физически от натрупаната умора, нито психически от тесните рамки на еднообразното ежедневие? И защо ставаме по-депресирани, когато не използваме времето си за почивка по този начин?

Проблемът идва от това, че вместо да мислим какво може да направим у дома, мислим за това, какво бихме могли да правим, ако сме някъде на море. Вместо да се самосъжаляваме, че поради каквато и да е причина, нямаме възможност да отидем на почивка, то нека помислим дали не можем да направим някои малки неща за себе си, които да разнообразят ежедневието ни.

Неща, които май сме приели за даденост и затова вече не се сещаме за тях. Като например безцелните вечерни разходки, които правим просто ей така, заради самата разходка, а не, за да отидем до най-близкия денонощен магазин. Като това да се поглезим в кухнята, пробвайки сами да сготвим някое по-засукано ястие, пък било то и неуспешно.

Кога за последно отделихте време за спорт, като изключим спорта по телевизията?

Кога последно посетихте галерия или каквото и да е културно събитие?

Откога не сте ходили на пикник в планината? И най-важното - кога последно се обадихте на ваш близък приятел, просто за да разберете какво се случва с него и да си уговорите среща?

Много от хората въобще са забравили за съществуването на тези малки удоволствия и ги изключват като вариант за добре уплътнена почивка, защото мислят, че такива неща могат да се правят по всяко едно време. Да, ама не ги правите. Докога?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти