Архангеловден е!

Архангеловден е!
Снимка: Thinkstock

На 8 ноември православната църква по традиция отбелязва Архангеловден, известен и като Рангеловден. Според вярванията, Архангел Михаил е пазител на душите и борец против злото.

Изобразяван е като млад и красив момък, който с огнен меч изважда душите на хората и ги отвежда в отвъдното. Затова е наричан още душевадец и се смята за олицетворение на смъртта. След като изнесе душата от тленното тяло, светията я отнасял при пазителя на райските порти Свети Петър.

Съществува поверие, че почитането на покровителя на мъртвите осигурява здраве и добър живот на живите, така че да му е по-леко на човек, когато удари сетният му час и настъпи времето да бъде навестен от Архангел Михаил. Смята се, че когато новопреставленият си е отишъл със спокойно изражение, значи светията му е дал ябълка, ако е напуснал земния живот в конвулсии, дал му е да пие от горчива чаша.

На Архангеловден се прави курбан от овен или шиле и се нареждат общи трапези. Меси се и обреден хляб, за да се поменат покойниците. Питата се чупи над главата на най-възрастния мъж в къщата, прекадява се и се полива с вино. На този ден е прието да се вари жито, което се раздава на всички и се изричат словата: “Колкото зърна, толкова здраве.”

На трапезата се поднасят ябълки, круши, мушмули и други сезонни плодове, готви се гювеч с овнешко или пилешко месо, сервира се пастърма и червено вино. Всички трябва да се нахранят, за да са сити и близките покойници.

На този ден имен ден празнуват всички, които носят имената: Ангел, Ангелина, Гавраил, Михаил, Михаела, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рангел, Райна, Рая, Радка, Радиана, Радина, Емил, Емилия.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти