Поколението на Стената

Целувка върху Берлинската стена
Снимка: личен архив

Крeмена Димитрова

Аз съм от поколението, което изживя прехода, съзрявайки и формирайки се като личност. Когато Берлинската стена падна, бях на 15 - възраст впечатлителна и буйна. Тогава изграждахме ценностната си система, слушайки "Флойд", "Куийн", "Цепелин". Учехме английски, превеждайки текстовете на песните им. Лепяхме плакати по стените и превъртахме касетки с молив. Великият албум и филм със същото име "Стената" са част от нас, родените през 70-те, и то неотменна част.

"Стената" е основата, от която избуяхме и пораснахме и сега сме по улиците за трети път, в опит да разрушим стените на несвободата и несправедливостта.

Всяка една дума от "The Wall", всеки един тон, всяка една картина, която поражда в съзнанието (а и подсъзнанието) ми са част от моята лична библия. Веруюто ми, което ме прави силна. "Стената" е събитие, което бележи нашето прощаване с детството, нашето нерадостно и трудно порастване, сбогуването с илюзиите и научаването да се борим, свикването да се живее със загубите, меланхолията и тъгата на безнадеждното помъдряване в един разделен, студен и жесток свят.

Растяхме по време на Студената война и Желязната завеса, живяхме разделени от стени, предразсъдъци и страх. Родителите не ни казваха това, което тайно научавахме и обсъждахме в кварталните тайфи, пазеха ни от неясното бавно и мъчително събуждане на промяната.

И когато дойде онази паметна дата 9 ноември 1989 г., когато Берлинската стена, разделяща бедния Източен блок от капиталистически охолния Запад, рухна, ние бяхме изпълнени с необясним и еуфоричен по детски ентусиазъм от случването на нещо наистина голямо. Макар и да не го разбирахме много добре, ние чувствахме, че за нас се отварят нови врати, нови светли и свободни хоризонти.

Излишно и банално е да казвам, че "Пинк Флойд" е една от най-великите групи за всички времена. Не само, защото направиха революция в рок музиката, а най-вече, защото създадоха една философия, която ни прави повече човеци. Техният пацифизъм и експресия завладяха милиони.

"Флойд" е една от групите, променили света. Буквално. В речника ни са навлезли изрази, които произхождат от техните песни и албуми – "още една тухла в стената", "по тънък лед", "високи надежди", "от тъмната страна на луната", "удобно вцепенен", и още много. Заслушайте се в техните текстове, нима не сте мислили и вие така?!

Няма начин за родените през 70-те идването на този концерт-спектакъл "Стената" (30 август, стадион "Васил Левски" от 20,00 часа) да не е преизпълнено с много емоции и носталгия. Тези дни, като горд притежател на билет за концерта реших да си припомня отново филма. С днешното си съзнание и натрупан опит открих колко тягостно-депресиращ и в същото време освобождаващ е той. Наричат това катарзис. Пречистване и просветление.

"The child is grown,
The dream is gone.
I have become comfortably numb."

Днешните почти 40-годишни построихме много стени – между себе си и света, между нас и родителите ни, между богати и бедни, леви и десни, и още какви ли не. Стената падна, но вътре в нас тя продължава да живее и да ни огражда от света, да ни затваря в собствената ни клетка. Имам странното усещане, че всичко се повтаря. Че е дошло време, в което отново ще трябва да се изправим пред себе си и да си кажем – "Is there anybody out there?"

Затова, скъпи флойдманиаци, идете на концерта и вземете своята доза смелост. А останалите, изслушайте с разбиране и любов разказите на очевидците.

"Don't give in without a fight."

Всичко около турнето на Роджър Уотърс и други интересни неща можете да откриете тук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти