Лични отражения

Картината "Щастливата птица" - част от изложбата "Лични отражения" на Мила Нейкова в галерия "1908"
Снимка: Личен архив

Крeмена Димитрова

Да де, знам, че е лято, жега и в главите ни се въртят мисли за август, морето и студени питиета с горещи последствия, ама юли все още има какво да ви предложи с изящество и финес. И друг път сме си говорили за това, че макар не много популярно като културен навик, ходенето на изложби е приятно, вдъхновяващо, осмислящо и вълнуващо изживяване. Защо да не си го подарите?! Особено, ако изложбата е нежна, красива и излязла изпод ръката на жена.

Тя е Мила Нейкова, отскоро майка на второ, прекрасно дете, докторант по "Педагогика и семиотика на съвременното изкуство", графичен дизайнер, художник и тотален естет във всичко, до което се докосне крехката ѝ, но силна, ръка.

Сегашната ѝ самостоятелна изложба в галерия "1908" си поставя за цел да представи характерни светоусещания - спокойни, драматични, романтични или меланхолични, те завладяват със своя богат колорит и смело съчетани форми. Като техника Мила използва класическа живопис с масло, но изгражда смели композиции, комбиниращи абстрактно и конкретно, в сфумато и детайл.

Много лични и много докосващи са картините на Мила. В тях оживяват птици и риби, къщи, морета, сънища, мечти, страхове и блянове. Нейният свят е красив и нежен, и те кара да въздъхваш, да мечтаеш и да искаш да се подредиш и оцветиш. Картините ѝ са хем леко наивистични, хем мъдри. В никакъв случай – безразлични! Гледаш и си спомняш, гледаш и си готов да събудиш поета в себе си.

Рядко се случва напоследък да срещнеш човек с толкова изящен и честен почерк, в който можеш да прочетеш израстването на една жена, нейните падания и ставания, нейното разцъфтяване, нейната слабост и сила. Бих искала да се върна и да погледна пак. Бих искала да имам поне пет от всичките творения на Мила!

Картините, стиховете, песните са винаги наши волни или неволни отражения. Някои много добре прикрити, други  - не чак толкова. Тези отражения казват за нас много повече, отколкото поредното CV, което сме написали, за да си търсим нова работа. Те са онези отпечатъци на душата, които по-добре говорят от всички възможни откровения, показват ни истински и най-много себе си.

Аз лично се възхитих и прехласнах от срещата си с "личните отражения" на Мила Нейкова, защо не опитате и вие?! Не струва нищо. А дава много. Пък после не пречи  да се отразите в чаша ледено розе.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти