Април се смее, пее и рисува

Димитър Живков в "Живак"
Снимка: Любен Байчински

Крeмена Димитрова

Пролетта е официално тук, всичко се събужда за нов живот, сетивата ни се избистрят, желанията ни се роят, а вълненията и вдъхновенията дебнат зад всеки ъгъл. Всяко цвете се усмихва плахо и всеки е малко по-красив, по-добър и още по-любопитен. Специално за читателите на Edna.bg съм подбрала предложения, които ще направят пролетта ви по-свежа, по-дъхава и по-запомняща се.

Да се раздвижим с "Антистатик"! Движението е единственият начин за промяна – не бъдете статични, не бъдете скучни, а бъдете щури и динамични!  Да посрещнем шестото издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс "Антистатик"! От 15-21 април в различни локации в столицата ще станем свидетели (защо не и участници) на един от най-атрактивните и различни форуми в София, която самоотвержено се бори за европейска столица на културата през 2019-та.

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" изгради вече своя профил на платформа за категорични артистични позиции. А какъв е всъщност този неуловим материал на артиста – собствената му индивидуалност? Как тя взаимодейства и се изразява с движение, слово и звук? Това са водещите въпроси на организаторите "Брейн Стор Проджект", Център за култура и дебат "Червената къща" и Асоциация "Информбюро" в тазгодишното издание на фестивала, обещаващ да ни срещне с новатори на българската и международна сцена на съвременния танц и пърформанс. Освен че ще атакуват градската среда по неочакван начин, организаторите са предвидили силни гастроли и изяви на наши хореографи и танцьори.

Програмата можете да видите тук, а сред моите лични фаворити са: "RАW MATERIAL"/ "СУРОВ МАТЕРИАЛ"  - южнокорейски пърформанс и KARPOV NOT KASPAROV (Румъния), концерт на Едуард Габия и Валериу Боркош, представляващ музикална игра на акция и реакция между ударни инструменти и винтидж синтезатор. Стартира като проект между артисти от визуалните изкуства и съвременния танц. Резултатът е експериментално шоу между хореография, театър и музика на живо. Karpov not Kasparov често са свирили на доста необичайни места като бръснарница, старчески дом, библиотека или тоалетна на ресторант. Следете програмата фестивала и новини около него тук .

За мен април звучи като боса нова, изпълнена от топъл женски вокал и приканващ ме да се върна на юг. Няма по-подходящ глас и стил от пеперудено ефирната водеща на Singin ‘n’ Swingin’ (предаване на "Джаз Фм") Мирослава Кацарова. На 2 април чаровната певица ще даде начало на новия си концертен проект, който ще бъде представен на открити и закрити сцени в София, Пловдив и Варна, с поредица от 9 различни събития от април до юли.

Съвпадението с едноименното предаване за вокален джаз не е случайно - в концертите Singin ‘n’ Swingin’ целта отново е среща с музиката на най-добрите имена от световната сцена, като този път тя е изпълнена на живо, с много любов от Мира Кацарова, Веселин Веселинов-Еко, Мирослав Турийски и Христо Йоцов.

Първият концерт от проекта Singin ‘n’ Swingin’ е на 2 април, от 20:00 часа в Sofia Live Club, а входът е свободен.

На 5 април пък можете да продължите с един различен театър - студио за документален театър "VOX POPULI" представя вторият си пореден спектакъл "Яце форкаш". Това е така нареченият "вербатим спектакъл" с режисьор Неда Соколовска; сценична среда: Деница Аргиропулос; музикално оформление: Ееро Туркка; с участието на: Георги Къркеланов, Васил Читанов, Елена Димитрова, Деница Даринова, Владо Чифлиджанов.

"Яце форкаш" на родопски диалект означава "Много бързаш". Представлението е построено върху интервюта, разкази и песни, които екипът събира на експедиция в Родопите през август 2012.

"Яце форкаш" е един сценичен разказ за изчезващите неща – автентичния фолклор, родовата памет, селския живот и връзката на модерния човек с корена му.

Спектакълът се играе в Център за култура и дебат "Червената къща". За резервации: тел. 02/9863401. Повече за "VOX POPULI" тук

2013-та се оформя като годината на големите концерти и завръщания.

За истинските меломани, фенове на ню-уейва, освен концерта на големите Depeche Mode, истинско музикално гурме ще бъде концертът на легендарните "КЛАС".

На времето имах честта да бъда един от основателите на техен фен-клуб, така че повече от ясно е, че на 19 април 2013 г. в Интер Експо Център София, зала номер 4, аз ще пея заедно с Бойко Петков, Момчил Колев, Иван Градинаров и приятели незабравими парчета като "Диви коне", "Госпожа Емилия", "Лошо момиче", "Река си ти", "Чай" и т.н.

"КЛАС" ще се събере за първия си самостоятелен концерт след 19 годишна пауза. Това ще е и първата официална изява на живо след музикалните събития, посветени на Димитър Воев "Улица Нов живот", които се проведоха в София през месец октомври тази година. Билетите за концерта на 19 април са  в продажба в интернет тук и тук.

Извън столицата се случват също страхотни и вдъхновяващи проекти.

Морската столица и една от най-модерните галерии "Графит" предлагат любопитно преживяване – това е съвместният художествен проект на Галерията и студио "Афект Медия" със скандалното заглавие "КОШМАРТ".

Първото издание на изложбата беше преди година и обединяваше над 100 творби на 15 млади автори, работещи в сферата на графичния дизайн, дигиталните изкуства, фотография, съвременна илюстрация, стрийт и видео арт направления, както и в класическите и съвременни форми на изкуството.

Сред тях бяха млади и утвърдени артисти като Калоян Илиев-Кокимото, Любомир Сергеев, Йозеф Зидаров, Антония "Nitra" Колева, Николай "Jo" Миланов, Светлин Велинов, Петя Савова, Росен Петков - Mazzurski, Петко Петков, Вики Книш и други. Експозицията бе селектирана и представена на Sofia Design Week 2012 и Локация Център 2012 в Габрово.

Тази година темата на "КОШМАРТ" е "Reform Your Energy". Изложбата ще бъде открита на 5 април в Галерия Графит - Варна и ще представя целия спектър концепции, стилове и медии, в които визуалната творческа енергия може да се изрази. Повече инфо тук.

И едно ефектно театрално предложение във Враца – моноспектакълът "ЖИВАК" на актьора от врачански произход Димитър Живков.

Спектакълът, който се играе при голям успех в София от май 2012, тръгва из страната. Естествено, че първата спирка заслужено ще бъде Враца, мястото е читалище "Развитие", датата 23 парил, 19 часа.

Спектакълът е дебют на актьора като автор на пиеса, посветена на врачанския манталитет, чувство за хумор и светоглед и представлява три разказа, проследяващи различни уникални човешки съдби, изиграни с патос и майсторство.

"ЖИВАК" е една борба с отраженията на живота ни, които се превръщат в самия живот, за съжаление, това е един спектакъл за това как споменът за корените и за истинските ни чувства може да ни възроди.

И още един силен моноспектакъл, този път в Пловдив "Секс без захар" на 1 и 30 април, Драматичен театър Пловдив, камерна сцена. Това е една забавна комедия по текстове на Франка Раме и Дарио Фо, в постановка Борислав Петранов и Щефан Флеминг, сценографията е на  Петър Митев, а енергийната фурия на сцената е Елена Атанасова. Запомнете това име, има защо! Неслучайно Елена е носителка на Аскеèр за ролята си на Бриджит Джоунс, както и на награда за най-добра женска роля от Международния фестивал на моноспектаклите "BGMOT" 2012, Македония.


В този спектакъл става дума за двете най-важни теми на нашето време: сексът и тлъстините. Коя ли жена не се вълнува от това? Софиянци могат също да видят "Секс без захар" – на 22 април в Студио 5, от 18.30 часа.

Април е заченат, сега е време да направите планове за неговото развитие! И дано порасне умен, хубав и вдъхновен!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти