Любопитни факти за червилото

Любопитни факти за червилото
Снимка: Thinkstock

Червилото е един от задължителните дамски аксесоари и дори да не го ползвате редовно, то със сигурност в козметичния си несесер имате поне едно.

Ще ви представим няколко интересни факта за червилото, които може би не знаете и би ви било интересно да научите.

В древна Елада жените първоначално не са използвали декоративна козметика, а червеното червило е било типично само за жриците на любовта.

През 1650 година Парламентът на Англия се е опитал да забрани употребата на червило от жените, но не им се е получило.

В Римската империя цветът на червилото е бил индикатор за определен ранг в обществото и дори мъжете са оцветявали устните си, за да демонстрират обществения си статус.

Джордж Вашингтон е носил освен перука и пудра и червено червило, като това се е смятало за напълно нормално. Какво да се прави – различни времена – различни нрави.

Кралица Елизабет Втора е поръчала изработването на специален цвят червило, който да пасва на цвета на дрехата ѝ по повод коронацията ѝ.

По-късно червилото било кръстено на замъка в Шотландия, който съпругът на кралица Виктория – принц Алберт, купува и става любима лятна резиденция на кралското семейство. Той е частна собственост на кралицата и не е част от притежаваните от държавата кралски имоти

Елизабет Тейлър толкова много е обичала червеното си червило и толкова е била обсебена от него, че никой друг на снимачната площадка на филмите ѝ не е можел да носи такова на устните си.

По време на Втората световна война всички козметични продукти са се раздавали на скромни дажби.

Уинстън Чърчил обаче решил да запази производството и свободната продажба на червено червило, като е твърдял, че то има позитивен ефект както върху жените, които го ползват, така и върху мъжете, които го виждат.

Явно се е оказал прав, тъй като продажбите на червило са били изключително добри по време на войната, въпреки недоимъка в цялата страна.

През 2000-та година е установено, че 80% от всички жени в САЩ използват ежедневно червило. Това е с 10% повече от французойките за същия период.

Прочетете още:

Червило или гланц: От кои жени си?

Edna идея как да променим грима си за секунди с червило

Нюансите червило, които всяка Edna жена трябва да има

Червилото издава характера

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти