Kак да се грижим за чувствителната кожа

Kак да се грижим за чувствителната кожа
Снимка: Thinkstock

Около една трета от европейските жени определят кожата си като чувствителна. Причината за това е съвременният начин на живот - замърсената околна среда, неправилното хранене, постоянния стрес и дори неконтролируемия прием на лекарства.

В резултат на тези фактори имунитетът на организма пада, в това число и защитните механизми на кожата. Тя не може да възпрепятства проникването на токсини, дразнещи вещества и микроорганизми. Поява се сърбеж, парене, щипане и чувство за стягане и опънатост.

„Налице е синдромът "червено лице" или чувствителна кожа” – казва д-р Сияна Живкова.

„Става дума за клиничен феномен, състояние с индивидуална степен на изразеност при всеки пациент. Когато навън е сухо и студено хората с чувствителна кожа на лицето се зачервяват, като това зачервяване може да продължи часове или дни, особено ако е използвана неправилна козметика.”

При хора с подобни симптоми се забелязва нарушена бариерна функция на кожата, ниски нива на серамидите в нея и по-тънък рогов слой на кожата. Специалистите изброяват няколко основни причини за нарушената бариерна функция на кожата. На първо място това е необратимия процес на стареене, неправилната защита от слънчевите лъчи, всяко едно възпаление или раздразнение на кожата, продължителната употреба на локални кортикостероидни препарати, механични травми или дисбаланс на микрофлората на кожата.

Към чувствителните кожи спадат също розацеята и акнето. Според д-р Сияна Живкова, за да не обостряме проблема трябва да се спазват няколко прости правила в избора на козметични продукти. За да не се нарушава естествената защитна бариера, е добре когато се почиства лицето да се използват меки гелове без съдържание на сапун, алкохол и оцветители.

Фотозащитният крем пък трябва да предпазва не само срещу UV-B лъчите, но и срещу UV-A. С най-добра поносимост при чувствителна кожа са фотозащитните кремове, съдържащи титаниев диоксид и цинков оксид. При това индексът SPF трябва да бъде не по-малко от 50 единици.

Необходимо е да се компенсира недостига на естествена влага с помощта на овлажняващи средства за чувствителна кожа. Техни задължителни съставки трябва да бъдат - антиоксидант, хиалуронова киселина, колаген, сквален, растителни екстракти. Те омекотяват кожата, насищат я с влага, укрепват капилярите, не допускат зачервяване и раздразнения.

Козметичните продукти и фотозащитните кремове също така трябва да съдържат силикон, който има защитна функция. По отношение на грима е добре да се прилага медицински фон дьо тен с лека текстура, след което може да се нанесе и пудра.

Препоръчително е козметиката за чувствителна кожа да се набавя от аптеките, т.е да се използва медицинска козметика, защото тя е дерматологично тествана, хипоалергенна, некомедогенна и без мирис. Преди да приложите крем за лице, направете тест за поносимост към него, като нанесете крема върху вътрешната повърхност на предмишницата.

Ако след 24 часа няма реакция, можете да го нанесете на лицето. Избягвайте приложението на козметични средства, съдържащи ментол, камфор и натриев лаурил сулфат.” – допълва д-р Сияна Живкова, специалист-дерматолог от Jewel skin clinic.

Специалистите са единодушни, че по отношение на грижите към чувствителната трябва да се подхожда внимателно, като се прилага комбиниран подход. Козметичните продукти съвсем не са достатъчни за решаването на проблема, той задължително трябва да се следи от дерматолог. 

Идеална процедура при акне е диамантеното микродермабразио, защото обновява кожата, като регулира себума и намалява белезите” – разказва д-р Живкова. Според Американската асоциация по естетична пластична хирургия (ASAPS), процедурата микродермабразио е в топ 5 на не-хирургическите процедури за разкрасяване през 2010 година. Какво всъщност представлява?

Чрез специални стерилни диамантени глави се ексфолира най-горният слой на кожата, като се изсмукват замърсяванията и мъртвите клетки. В резултат на това се постига изсветляване на кожата, премахват се пигментациите и възрастовите петна, свиват се разширените пори.

Бъдете изключително бдителни за състоянието на кожата ви. Ако видите или усетите проблем – пъпки, запушени пори, капиляри, зачервявания, сухота, белене на люспи и т.н., не оставяйте проблемът да отшуми от само себе си. Много често това е първата предпоставка за влошаване на проблема. Отидете на преглед при дерматолог и нека той ви посъветва какво е правилното лечение и козметична процедура за вашия случай. Само така ще имате красивата и здрава кожа, която заслужавате.

Прочетете още:

Биоревитализация – или как да възстановим кожата по естествен начин

Храни от 2 до 30 лева за уникална коса

Да се изкъпеш с олио

Спешна помощ за красотата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти