Вечност завинаги? Не, моля, само временно...

Денди
Снимка: Личен архив

Dandy

Надявам се да не се обезкуражите много и сапикясате в една епоха на тъй голяма позитивност, негарантирана депозитност, разногледо-кривоглед, събраха ми се очите, плурализъм и здравомислие всякакво, да взема, че да ви приподнеса за размисъл и спа релакс смесната китка, за чудо и приказ, на българските греховце, които аз ще изброя вкратце, ала, обещавам,  со кротце, и съвсем без   опрощение   всех    грехов.

Един от най-страшните грехове ще да е инстинктивната ратайска непоносимост към чистотата на образеца и умилна многотърпеливост към сурогата. Ерзациране, но не многоловко, което отгледа куп персонажи с политическа, телевизионна и дори аристократическа, претенция. Всички следят със затаен дъх и малко страх новоизлюпените чудовища, ала отбягват да се замислят за механизма им на отдалечаваща се от образеца същност.

Тази непоносимост се подпомага от сестрите на Пепеляшка - Шизофренната сдвоеност на нормативното и на това, как нещата вървели от само себе си, ей така. Открива се тук необозримо поле за шикалкавене. Самозабвенно предопределеност преминава в  спонтанност на играещи си дечурлига. После може и да се стрелят – следва  криминална превъзбуда и  медийно преекспониране. Нещата не трябва да бъдат разбирани, а суфлирани и инсинуирани…

Ей на как  съвсем ”естествено” иде:

Кратковременност на построенията при мегалидея за древност. Неспособност за  преоформяне на кое да е значимо наследство на миналото в проект. Всякакви преходности и временности се лансират, а ресурсът на българската вечност се оказва запечатан. Шефка на галерия, плюла Мърквичка, а отпосле привидяла в него величина, е събрала двадесет изкукуригали бабички, за да ги въведе в перспективата на голямото минало, в което сградата на царския дворец нямала никаква стойност, освен че в недрата ѝ се помещавала килията на Левски. Поривът ѝ към записки от подземието, не щеш ли, дезавуира само робската ѝ психика пред Високата порта на културните блянове в юбилеен социалистически вариант.

Друг пък твърди, че историческият център на София бил незначителен спрямо археологическите находки в основите му. Поривът към недрата обаче води до геология, а не генеалогия.  Възниква въпросът, историческият виенски необароков център на София, едно истинско урбанистично ядро, не е ли единствено обитаем, ако не сме решили да живеем в останките на амфитеатъра, но все пак ползвайки кетеринга на ”Арена ди Сердика”. Кьопавост на непроумяното минало. Временна вечност.

Нещо много страшно и непреодолимо:

Корупционна несъстоятелност на хипертрофиралото политическо. Избори, партийни превращения и инвалидност на политическия проект, несъразмерен на потенциала на страната ни, угодливо продажен спрямо чужди интереси и внушаващ на гражданството, че е напълно пренебрежимо извън функцията му на електорат и статист в политическо шоу.

Както и, ох, аман, аман –несъстоятелност на концепта за европейско. И двете се оказват спекуларни величини. Западната мисловност и изкуство поддържат  сложни и фантасмагорични конструкции, за да се съзерцава нещо безизкусно просто, ала неуловимо и недоставимо с натиск. Тук усилия се прахосват да се зачудим на построението, превръщащо се в лабиринт, в който непременно да се загубим. И политическото се оказва лабиринт, в който нищо не се съзерцава, там я има само ерекция на досег с потайно задкулисие.

Следва, простете:

Пренебрежение към вещното при имитативно развити метафизични нагласи. Зле разбран снобизъм. Това не било онова. Вещното какво било в ”държавата на духа”! Спиритуализъм и суеверие… Модерно еретичество.

В лествицата на греховете, лествица на нарастваща недостоверност,  много злокобно е:

Перифразирането на естетическото. То се оказва  гарнитура, украса и е ”за разкош” там, где съзерцание няма стойност, а обскурно не вълнува.

Много актуални и шикарни грехове:

Биг-брадърната обсебеност от чуждия поглед. Ние едва ли не съществуваме, за да бъдем следени… Дори се самопроследяваме със селфита. Гледаме се през погледа на чужденците и себе си дори отчуждаваме и се гледаме като чужденци и другоселци. Идиотизъм на несвойското. Парализирана свойщина.

Наскоро с ужас проследих телевизионна дискусия за Самуил, в която с много езикови аргументи се установи, че понятието ”Българоубиец”  не е толкова страшно, а е един вид деликатност на придворния византийски език на хрониките. Друг многоучен ми обясни колко заслужени били англоамериканските бомби над София в края на войната, защото България нагло обявила война на Англия и САЩ. В същата парадигма българите по това време съществуват, единствено и само, за да спасят евреите.

А също и:

Толерирането на инфантилизма. Вечен екзерсис. Триумф на посредствеността – острият ум, неинструментализиран за далавера и гешефт, е подсъден. Посредствеността предявява съдебен иск, че ѝ е сторено докачение чрез неподобаващо сложна мисъл. Дори и изкуството се оказва в плен на диво естество. Актьор ме апострофира, че съм говорел  сложно и неестествено. Давам знак, че многото писане дава този ефект, но нима актьорството е триумф на естеството? Сцената естествено построение ли е? Отговорът – театърът бил чисто естество!

Окайна е и липсата на усет за мащаб. Не нещо малко, но добре поддържано, а гигантическо и което подлежи на запустение.

Един демократичен грях – склонността към постоянно и в крайна сметка безплодно алтериране. При това при девалвирал концепт за другост. Алтерациите са все отсамни, отвъдното е подсъдно.

Последствията:

Разхитителност и всепоядност. Всичко се приема временно при едно условие – да не се засегне болезнената тема за липсващата традиция.  Равноредно и обезопасено всепосягане към всевъзможни мисловни построения без екзистенциално основание и нагласа.

Фарисейщина. Всяческо избягване на екзистенциалното основание. Така нашенското се оказва сурогатна величина на гузността. Това не е онова, което е, а онова, което остава, когато решим какво няма да го бъде, поради раздразнителност, докачение, сръдливост и инат.

Пишете на Любомир Милчев Dandy на edna@netinfocompany.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти