Свободата започва от теб

Рут Колева
Снимка: личен архив

Рут Колева

Можеш ли да разбереш, че нещо ти липсва, ако никога не си го имала? Винаги съм ценяла свободата си, но наскоро открих колко НАИСТИНА ценна е тя за мен. По ирония на съдбата това се случи, когато за известно време не можех да й се радвам. Свободата да слушам каквото поискам на iPod-a си, да споделям клипчета във Facebook, да спя на тъмно... и много по-важната свобода да мисля, казвам и правя каквото аз реша.

Ето за тази, последната свобода искам да говоря. Защото колкото и да е трудно да си го представиш, дори в този момент хиляди момичета в България са лишавани от правото да бъдат истински свободни.

Те растат, възпитавани в послушание и постоянно съобразяване с авторитети, докато са подготвяни от семействата си за деня, в който ще се омъжат и ще родят - един вид връх в женската им "кариера". Тренирани да съчетават 24 часа в денонощието ролята на всеотдайна домакиня, съпруга и майка.

Звучи като нещо, което се отнася само за поколението на баба ти? Не ти се вярва, че днешните жени търпят да са в подчинение на мъжете си? Помисли отново.

Или просто попитай произволни десет приятели (мъже и жени) каква е ролята на жената в обществото. Ще се изненадаш колко от тях ще кажат, че "мисията на жената в живота е да ражда и отглежда деца", или нещо от сорта. Концепцията, че мъжът изкарва парите, а жената се грижи за децата, е изненадващо разпространена за нещо, което уж не важи у нас поне от половин век.

Всъщност единствената промяна в масовия случай е, че жената получи "привилегията" да работи като допълнение към досегашните си задължения. Отгоре на всичко се налага да преглътне, че винаги ще получава по-малко пари от мъжете на същата длъжност. Официална статистика: неравенството варира от 12% в България до 25% в иначе развити страни като Англия и Германия.

Изобщо на кого му хрумна, че жената има някаква универсална задача в живота, без която съществуването й е безсмислено? Дават ли си сметка хората, които зомбирано повтарят, че гледането на децата е женска работа, а кариерата - не, колко допринасят с начина си на мислене за ограничаването на свободата на жените около себе си? Надали. А да спориш с ултрасите на патриархата е кауза пердута.

Поддръжниците на старите клишета са многобройни и е изумително колко от тях всъщност са жени. Да отстояваш свободата си не е модерно в страна, в която "всички знаят", че не можеш да шофираш, че мястото ти е в кухнята, че не разбираш от политика и трябва винаги да слушаш мъжа си. Страна, в която най-голямата похвала, която можеш да получиш, е че си "мъжко момиче". В която да си момиче означава да вярваш, че единственото нещо, което придава смисъл на живота ти, е да се омъжиш.

Разбира се, в брака и децата няма нищо лошо, но когато са личен избор на всяка свободна жена, а не наложени от семейството, града и обществото норми. Затова ако си момиче и някой се опита да ти каже, че не трябва да избираш свободно бъдещето си, защото мисията ти като жена е да правиш това или онова, не приемай всичко за чиста монета. Вярвай в свободата си. Тя започва от теб.

Пишете на Рут Колева на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти