Среща, вдъхваща надежда

Калин Терзийски
Снимка: Николина Костова-Богданова

Калин Терзийски

"О, господин Терзийски, светлина е за мен, че ви срещам днес!"

Така казва милата жена, която върви към мен. На метростанция Обеля сме. Средна утрин, ни ранна, ни късна. Отвън светлината е като най-вкусна лимонада, жълтеникава и свежа. Август е прегорял и сега навън е хладничко. Ех, че хубаво, казвам си. Че какво лошо има в това – навън да е свежо и светло, а хората да те обичат и да те спират по улиците? Да ти казват, че си светлина за тях?

Хм, лошото е – казват ми веднага живеещите в главата ми цербери-морализатори, които съм приютил по милост – че това е самодоволство! И самохвалство!

За да си добър човек, трябва да си нещастен и да охкаш от живота и да е той за теб мъка и страдание! Да не допускаш и за миг да си доволен от себе си! Но никога пък и да не показваш, че е така! Разбираш ли? Трябва хем да се мъчиш много и винаги да си недоволен от себе си и да повтаряш: "Ами! Ами! Аз съм само едно нищожество, аз съм недостоен…" И в същото време трябва да ходиш усмихнат и с високо вдигнато чело! Разбра ли?

А ако дори си помислиш да се похвалиш някога – сам себе си, с нещо хубаво, което си направил или ти се е случило – хм, тогава веднага трябва да изваждаш бича! И да се самобучиваш малко!

Скромността е железен закон! Железни гащи за твоето его! А лицемерието е това, чрез което ставаме прилични и правилни хора. С което щадим другите. Този, който най-безсрамно казва, че е добър или че е добре – предизвиква другите да завиждат. И така ги вкарва в грях. Ние винаги трябва да омаловажаваме и унижаваме себе си. Защото така е правилно. И защото така не дразним самолюбието на другите хора.

Така ми казват церберите-морализатори, живеещи в главата ми. Те си имат и горе долу ясен вид в моята глава. Всеки си говори с някакви съвсем определени хора, живеещи в собствената му глава. При мен церберите-морализатори са приели образа на един стар писател, на две-три възрастни жени-проклетии, няколко християнски пазители на нормите, няколко мои лели, майка ми… Както и да е. Те са съвестта.

Всъщност – това не е никаква съвест – аз знам това. Това е дресировката, която ми е налагана с годините чрез мъмрения и злобни укори. Тъжно. Какъв живот живеем? Наричайки съвест извитите си на гърба ръце.

Та така. Извинете за отклонението. Всяко мое отклонение е по-важно от вървенето по правия път на разказа.

Аз се усмихвам на милата жена, тя е на около шестдесет години, има брадавица на бузата, къса и сивичка косица, легнала като царевична свила на челото, бяла и прилична протеза в устата, лек тремор на главата. Възрастна жена.

Циничен ли съм с това описание? О, Боже, аз съм писател! Аз съм лекар. Не започнахме ли да изискваме дори и от писателите и от лекарите да са любезни и ласкателни, само за да не обидят суетата на някой човек?

Ами ако на тази мила дама не ѝ хареса описанието, което си ѝ направил? – питат церберите-морализатори.

Я си гледайте работата, свине такива! – виквам им аз – не е ли единствената задача на писателя, който е терапевт на обществото и носител на катарзис (пречистване), не е ли единствената му важна задача да казва истината за нещата?

Милата жена има зъбна протеза, аз я забелязвам, има изтъняла от годините коса, аз я забелязвам, има брадавица, аз я забелязвам – трябва да ги премълча, за да не я обидя и за да не обидя нежните сетива на лицемерите ли? О, Боже! Я се стегнете!

И освен това – виквам аз на морализаторите-цербери – аз казвам ли с тия описателни думи, че не я обичам?

Казването на истината означава ли по-малко добрина и по-малко любов?

Казвам ли аз, като описвам повехналата ѝ кожа, че я мразя или че ѝ мисля злото? Истината – питам аз – обидна ли е?

Живеем във време на надигащо се гнусно, средновековно лицемерие - усещам го как се надига! Заедно с мракобесието и мистицизма.

Така си казвам и въздишам.

Хората вярват в шамани, в зодиакални знаци, в нумерология и магии, в духовни водачи измамници и във всевъзможни луди… Хората говорят лицемерно, говорят оплетено и витиевато… Лицемерието и повърхностното бръщолевене царят навсякъде.

Казването на обичайни истини се приема като цинизъм.

Навсякъде из "Фейсбук" и празноглави сайтове много изискани дамички бръщолевят за духовността и под това разбират четене на книжки на Шарама и Ошо и ядене на салата от рукола, казване на индуски мантри, свалени от интернет и правилно пазаруване от мола! О, Боже!

Средновековието май пак идва.

Така си казвам и подавам ръка на милата жена. Тя въздиша и ми се радва. Тя наистина (аз съм я виждал поне още два пъти на свои представяния) ме обича. Така ми се струва.

О, това е много хубаво! – казвам си – и аз ѝ завиждам малко! За способността да обича и да се възхищава от един непознат човек. И при това – в съвременното безвъзхитно време. Милата жена!

И тя казва: "Ние със сина, знаете, той е творец, художник, много се притеснихме, когато прочетохме предишния ви материалТам, където описвате, че сте посегнал към ножа, когато сте се скарал с някакъв таксиметров шофьор… Който е щял да ви прегази на пешеходна пътека и като прочетохме за тоя гняв… О, много се притеснихме за вас! Казахме си – дано не го е завладял гневът! Дано не го е погубил тоя гняв!"

И жената дори леко разтърсва рамене. Все едно съвсем, съвсем лекичък хлип е разтърсил раменете ѝ.

О, Боже – казвам си – та тя не само ми се радва, но е и загрижена за мен! Та нима има все още такива хора, а? Нали уж живеем в ужасни времена?

И аз, ща не ща, стар не стар, циничен нециничен – разчувствам се. Та кой няма да се разчувства от жена, възрастна вече, уж така случайна, на улицата, която е готова да се разплаче за него?

И аз хващам милата жена за раменете и ѝ казвам:

– О, мила, вижте! Аз само така… как да кажа? Аз само маркирах тоя гняв… Бях длъжен да го излея на хартията, тоест – в написаното… Иначе аз в действителност много добре си го овладях гнева. Нали разбирате? По-добре е да се излее в написаното, отколкото върху главата на някой жив човек. Аз, пишейки, давам своя принос към истината, нали така – казвам истината за моите душевни преживявания…Тази, душевната истина. А това, че в действителността не се е случило нищо кой знае какво, това си е друга работа! Та аз имам достатъчно много бариери пред бесовете си, моля ви се! Не се безпокойте за мен! Гневът ми е истински, но е само в душата… Само на белия лист, мила!

Така ѝ казвам и се замислям: Само на белия лист ли е наистина гневът ми?

А милата жена въздиша, кима с глава, притреперва пак лекичко и казва:

О, много съм радостна, че нищо лошо не се е случило! Ох, много се притеснихме от този ваш гняв. Много ме успокоихте, благодаря ви!
Мислехме със сина ми, че тоя гняв ви е погубил…

– Няма – казвам ѝ аз – спокойно! – и я потупвам леко и нежно по рамото.

Няма, няма, няма, няма.

Бъди спокойна, мила жено.

Така си повтарям в главата аз и тръгвам към жълтата и свежа светлина на днешния ден. Да видим какво предстои.

Пишете на Калин Терзийски на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти