Благословените уличници

Трима от най-популярните художници на традиционно и новаторско изкуство в България бяха жури в конкурса за графити на КНСБ и Сдружение "Младежки форум 21 век". Младежкият конкурс се организира по повод 1-ви май – Международен ден на труда и на международната работническа солидарност
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Как се наричат хората, които правят изкуство на улицата? Къде е границата между професионалното изкуство и чистата просия?

Каква е разликата между вчерашните мечкадари и днешните анонимни художници, които пребоядисват паметници и рисуват върху ел. табла?
Давате ли пари на свирещи на улицата музиканти?

И така, да излезем на улицата! Ще си говорим за улично изкуство.

То е толкова всеобхватно като проявления, колкото всеобхватно може да бъде всяко едно творчество, независещо от пространство и пари. Единственото, от което се нуждае е публика! А публика на улицата, колкото искаш! Затова много често уличното изкуство се цели там, където човекопотокът е най-голям – подлези, гари, паркове, места за срещи, метрото, вездесъщата градинка пред Народния театър, Попа, Витошка, НДК. Всеки град със своите места.

Както е казал великият Питър Брук, какво е нужно за да има театър – празно пространство, един актьор и поне един зрител, който да го гледа.

Изкуството на открито е старо колкото света. Уличното изкуство обаче е нещо, което е типично градско проявление и има своите причини за възникването си и мотиви, които го движат. Моля ви, не бъркайте уличното изкуство с едновремешното панаирджийско малтретиране на мечка, маймуна и други животни с цел забава на обществото по села и паланки!

Не бъркайте също и с клечащите с протегната ръка клети хорица, които изпълняват стари градски песни с прегракнал глас и неясна дикция. Това е просия. Отачян зов за милостиня, но не и изкуство. Спомняте си жената с акордеона, която пее на изхода на "Сердика" как стигна до едно популярно ТВ реалити, нали? Браво, но извинявайте - това не е изкуство също.

Не искам да давам определения, още по-малко пък да изказвам критики, но уличното изкуство е свързано с моженето и таланта. Разликата между него и другото изкуство е, че скъсява пътя от твореца до зрителя. Отказва се от посредничеството на зали,  институции, продуценти и прекупвачи. В името на изкуството. Винаги в негово име. Печеленето на пари е желателно, но не задължително.

Процесът на творчество съвпада с процеса на възприемане. Това дава свобода на артиста да влезе веднага в контакт със своя зрител/слушател. Неслучайно големи имена в музиката са тръгнали от улицата и никога не забравят миговете, преживени там. Да споменем великата Едит Пиаф и нейната наследничка великолепната ZAZ

Не малко класически изпълнители излизат и спретват чудесни концерти на открито. В Европа можеш да попаднеш често на такава гледка, квартет струнни или комплект барабани и джем сешън пред очите ти!

Неслучайно култови места със слава на артзони в големите европейски градове печелят популярността си именно заради изявата на уличните артисти. Много големи фестивали – и театрални и музикални, са задължително съпътствани от богата улична програма. Има немалко спектакли, направени специално, за да се играят в естествена среда – улица, площад, градина, гора.

Да не говорим за стотиците фестивали, посветени специално на уличното изкуство. Във Франция дори има национален център за улично изкуство, който подпомага и поощрява този вид творчество.

Колко пъти обаче, сте срещали музициращи или лицедействащи ентусиасти по нашите улици и сте ги подминавали? Признайте, че скепсисът - това е просия и тези са аматьори, или пък уж че много бързате, са ви отпращали бързо далеч от тях! У нас често се мисли, че уличните творци са наркомани или алкохолици, които припечелват за дозата. Мили хора, следващият път, поспрете и се заслушайте.

Може пък да не сте прави. Може пък там, на улицата да се ражда новият Паганини или Марсел Марсо. Защото само много голяма любов и вяра в съзиданието може да ти даде свободата да излезеш на улицата и да се разголиш. Да приемеш и обидите, и комплиментите.

Улицата е най-голямата сцена. И всички ние, попаднали на нея, сме малко или много артисти. От кокетната походка и флирта с непознат до изящният квартет, който свири зад ъгъла. Затова следващият път, когато видите някой с обърната шапка, не го подминавайте, той твори не само за излишните монети в джбовете ви, а и за вашата усмивка!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти