Щастие в саксия

Катето Евро
Снимка: Тодор Цветков

Катето Евро

Еdna жена разполага с хиляди начини да започне деня си и всички те да бъдат прекрасни. Дали ще приготви кафе и закуска за любимите си хора или първо ще се наслади на юнското слънце вън, няма значение. Жените знаят как да използват времето пълноценно.

Работа винаги има. Има време и за удоволствия.

Наскоро се събудих с ясното желание, че предстоящият ден ще използвам хем прагматично, хем с идеята да си доставя малко радост. Изпих си кафето, сложих червило и се качих в колата. Реших, че разходка из София няма да ми се отрази никак зле.

Обичам спонтанните разходки. Понякога човек има нужда да се шляе без цел и посока.

Пуснах си хубава музика и дори не се издразних на задръстванията, предизвикани от вечните ремонти в града. Нищо не беше в състояние да помрачи доброто ми настроение. Паркирах на ул. „Цар Асен” и зад слънчевите очила започнах да се наслаждавам на витрините на малките магазинчета и на хората, с които се разминавах.

Всички знаят колко много обичам цветята. След последните розови храсти, които посадих преди известно време в градината си, нищо не може да ме спре да вляза в цветарски магазин. Винаги има какво да си избера от там. Настроението ми е още ведро, сам да си завиди човек.

Влязох в малка цветарница.

Продавачката беше симпатично момиче, което обаче изглеждаше някак унило. Преди да се запитам на какво се дължи това, забелязах причината – жена със силиконови устни, облечена в задължителната „модерна” щампа на леопард. Гърдите ѝ бяха толкова огромни, че всеки момент можеха да гръмнат като балони. Тогава чух въпросната особа да обяснява на момичето, че мушкатото е селско цвете и че при никакви обстоятелства не би си купила такова. Нейният двор трябвало да бъде стилен, що за селски вкус е да купуваш подобни цветя? В същия този момент облаци надвиснаха над главата ми. Тунинговата жена щеше да се превърне в повод прекрасния ми ден да отиде на кино, затова се приближих до момичето и казах, че ще купя всичките саксийки с мушкато. Продавачката се усмихна, а натруфената клиентка ме изгледа като паднала от Марс. Сви устните си и излезе от магазина.

Върнах усмивката на едно момиче. Този  факт ме накара да се почувствам още по-добре и след като разменихме няколко приятни думи с нея, излязох от цветарницата, за да продължа с разходката си.

Както се казва, от селото можеш да избягаш, но селото от теб – никога.

Обикалях преките в центъра, попивах всеки детайл от градския пейзаж. Вървях бавно и със сигурност съм изглеждала щастлива в очите на случайните минувачи. Вероятно и заради двете найлонови торби, в които носех „селските” цветя на път към колата. 

Пишете на Катето Евро на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти