DMS Доброта

Катето Евро
Снимка: Тодор Цветков

Катето Евро

Всеки ден живеем със своите радости и лоши моменти. Така сме устроени, че се вглеждаме повече в неприятностите и това вероятно е свързано със стремежа да оцеляваме самите ние. Но не мога да стоя безучастна към живите същества, които страдат по една или друга причина.

Има хиляди начини да бъдем полезни и да извадим на показ доброто у себе си. Организират се всякакви мероприятия и кампании, набират се средства по банкови сметки, изпращат се есемеси в помощ на животни и хора. Ако сме с предварителната нагласа, че средствата, които излизат от джоба ни, не отиват по предназначение, обричаме благотворителните каузи на неуспех.

Много се изговори за инициативата, в която известни личности се заливаха с ледена вода в подкрепа на благотворителността. Разбира се, на нашата географска ширина тази инициатива беше побългарена, но въпреки това, вярвам, че тя оказа голямо влияние на хората в намерението им да помогнат, да бъдат полезни. Аз също взех участие в тази кампания. Не го направих заради шоуто или с някаква користна цел. Направих го, защото винаги съм вярвала, че популярните хора трябва да бъдат пример за останалите. Известността морално те задължава да бъдеш човек и да използваш своята известност за добри намерения и за действия, с които да провокираш доброто в другите.

Който ме познава, знае, че аз обожавам животните. Винаги съм се старала да помагам на безпризорните кучета, да им намеря подслон, да ги лекувам. Приютявала съм десетки псета, защото животът е ценен дар за всяко живо същество. Но това е недостатъчно. Трябва да мислим и за човешкия живот, трябва да даваме много от себе си, за да оцелява.

Какво ни коства да изпратим по един есемес или да преведем по някой лев в банковите сметки, спасяващи животи? Какво ни пречи самите ние да бъдем хора и да използваме както разума си, така и сърцето си в името на нечие спасение?

Свалям шапка на анонимните дарители. Истинската благотворителност е анонимна. Никога не трябва да се биеш в гърдите, че си помогнал на този или онзи, като си му осигурил определена сума пари или си го дарил с дреха или чифт обувки. Познавам много хора, които не спират да мислят за чуждата нерадост и които правят всичко възможно да проявяват милосърдието си.

Не се изисква никак много, за да бъдем добри. Добротата е свързана с чувството за морален дълг. Моралът ни задължава да бъдем солидарни с всички живи същества. Нали затова имаме способността да обичаме и единствено на нас като вид ни е дадено да познаем любовта. Любовта към живота е най-висшата форма да изразим човешкото в себе си.

Наближават студените дни. Есента ще отмине светкавично бързо, циганското лято няма да я препъне по пътя. Дърветата ще оголят короните си, цветята в дворовете ни ще увехнат, слънцето ще грее все по-слабо, а после зимата ще ни настигне внезапно и отведнъж. Задават се дни, в които много хора и животинчета ще имат нужда от нас, за да доживеят до пролетта. Затова, нека да помагаме кой с каквото може!

Казват, че няма ненаказано добро. Аз пък вярвам, че добротата винаги се отплаща. 

Пишете на Катето Евро на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти