Нова година - на вкус и на късмет

Нова година - на вкус и на късмет
Снимка: netinfo

За милиони хора по целия свят първият ден от новата година е шанс да си разчистят сметките с миналото и да започнат на чисто.

Откак свят светува, празниците са свързани с ритуални храни, но с най-много значения за бъдещето са натоварени ястията в новогодишната нощ. В това кодиране на благополучието важна роля играят произходът на храната, външният ѝ вид, размерите, цветовете и консистенцията ѝ.

Храните за късмет варират според традициите в различните кътчета на света, но изненадващо си приличат и могат да се разделят в няколко най-общи категории.

Грозде и други плодове
Дванайсет гроздови зърна се изяждат точно в полунощ, по едно при всеки удар на часовника или камбаната. Тази испанска традиция, която сега е популярна и в Португалия и Латинска Америка, идва едва от 1909 г., а произходът ѝ е чисто икономически. Лозарите в региона на Аликанте измислили ритуала, за да оползотворят излишъците от грозде.

Всяко зърно символизира един от месеците, така че, ако третото например е по-киселко, значи март ще си покаже чепатия нрав. Целта е да глътнеш всички зърна преди последния удар точно в полунощ, но перуанците например изяждат и едно 13-о зърно на късмета. В сушен вид гроздето участва в безброй празнични сладкиши или солено-сладки рецепти – стафидите наподобяват малки златици, а и лозата и нейните плодове от незапомнени времена се свързват със земната благодат. Последното се отнася и до суровите или сушени плодове изобщо.

С пъстрите си цветове, сладостта и свежестта си те по най-директен начин символизират благоденствието. За гърците благополучието е заключено в сочния плод на нара. Стопанинът на дома разбива един зрял нар навън в стената на къщата и ако зърната се разлетят и се посипят по целия двор, то годината ще е щастлива за семейството.

Зеленчуци
Разнообразни ястия с листни зеленчуци – включително зеле, листа от цвекло, листно и къдраво зеле, се приготвят за Нова година в много краища на света – листата им приличат на нагънати банкноти и са символ на късмета. В България ядем нашето печено кисело зеле, също както немците и други европейци от северната част на континента обичат техния sauerkraut (кисело зеле), докато датчаните приготвят задушено къдраво зеле, поръсено с канела и захар, а в южните Съединени щати символ на материално благополучие e листното зеле.

Вярва се, че колкото повече зелени листа изяде човек в новогодишната нощ, толкова по-дълготрайно ще е благополучието му през годината.

Варива
Зърната на боба, граха и лещата приличат на монети, които набъбват при готвене. Веднага след полунощ италианците хапват cotechino con lenticchie или наденици със зелена леща. В Германия също комбинират леща с наденици или пък грах със свински джолан например. В

Бразилия обикновено първото ястие от новогишната трапеза е леща чорба или ориз с леща, а в Япония - osechi-ryori са група символични храни за първите три дни от новата година и включват сладък черен боб, наречен kuromame. В южните щати на Америка традицията е да се приготвят т. нар. black-eyed peas* в типичното ястие хопин джон (hoppin' john). Има дори поверие, че е най-добре да се изядат 365 зрънца от този странен вид вариво, носещо късмет – по едно за всеки ден от предстоящата година.

Свинско
Обичаят да се яде свинско в нощта срещу 1 януари е основан на идеята (родена още в древен Китай), че прасето символизира мъдрост и прогрес – животното се изтласква напред, като преди това се вкопава в земята. Печено прасенце сукалче се сервира на много места по света, сред които са Куба, Испания, Португалия, Русия, Унгария, Австрия. Австрийците дори украсяват празничната маса с миниатюрни марципанови прасенца.

В Швеция пък приготвят празнично ястие от свински крачета, а немците обожават типичния айсбайн (свински джолан), най-често съчетан с кисело зеле и пюре от грах, но хапват и други специалитети с печено свинско. У нас пък обикновено залагаме на свински пържоли.

Риба
Въпреки че в България не е типична част от новогодишното угощение, рибата е съвсем логичен избор. Тя е символ на изобилието още от древността. Датчаните приготвят варена треска за Нова година, а херингата е типична за празничната вечеря не само на Скандинавския полуостров, но и в Полша, Германия и прибалтийските страни. В Германия се поднася и цял шаран, а сътрапезниците  прибират няколко люспи в портфейлите си за късмет.

В Швеция новогодишната smörgåsbord (шведска маса) е отрупана с разнообразни салати и ястия от риба и морски деликатеси. Японците ядат хайвер от херинга за плодородие, скариди – за дълголетие, и сушени сардини – за богата реколта (някога сардините са били използвани за наторяване на оризовите полета).

Кръгли печива

В най-различни вариации, те определено са общ елемент от световната празнична трапеза. Неизменната форма е кръг или кълбо, символизиращи Земята и вечността. Италианците приготвят тестените, наръсени със захар топчици chiacchiere (киакере), в Полша, Чехия или Унгария също празнуват с различни кръгли тестени сладки, а холандците пълнят своите пухкави кръгли понички ollie-bollen с ябълки, стафиди и горски плодове.

В много култури е обичайно късметът да се скрива в печивото, било то кейк или васильовска баница, както е в нашия случай. Мексиканската роска де рейес (rosca de reyes) е пръстеновиден кейк, украсен със захаросани плодове и изпечен с една или повече изненади в него. Гърците приготвят своята кръгла василопита (кейк с портокалова кора и бадеми) с монета в нея, която разчупват след полунощ и разпределят между сътрапезниците, започвайки от най-възрастния.

В Швеция и Норвегия пекат ритуален оризов пудинг, в който късметът е под формата на цял бадем. Щастливецът, на когото се падне ядката, е с осигурено благополучие през цялата година.

В Шотландия човекът, който пръв пристъпи в нечия къща след идването на новата година, определя каква ще бъде тя за обитателите на този дом. Сред дарове, които този гост носи, има и печива за благоденствие, като овесени сладки или прочутия black bun – забележителен кейк с много сушени плодове и ядки, който отлежава поне две седмици, преди да достигне пълното си великолепие.

Противоречия
Докато във Франция новогодишната вечеря е една симфония в бяло – с бели свещи, свежи плодове, глазирани в бяло и бял сладкиш, в Китай белият цвят носи лоша поличба и всячески се отбягва на празника.

В много страни за Нова година се приготвят птици като пуйка - у нас, или гъска – в Русия, но се смята, че кокошката не е подходяща, тъй като кълве заднишком и може да причини носталгия по миналото. Другаде изобщо избягват птиците от страх, че късметът може да отлети. Не е добра идея да се приготвят омар или раци, тъй като се движат назад и могат да доведат до премеждия и неуспех.

Неизменно във вярванията по цял свят е залегнало убеждението, че новата година не бива да се посреща на празна маса, затова е добре от всяко приготвено ястие да се остави известно количество, което пък влияе положително и на добрата ни форма през цялата празнична нощ.

black-eyed peas*- бобово растение, чиито дребни светли зърна са маркирани с по едно черно петънце 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти