Как да почистим бижутата си

Как да почистим бижутата си
Снимка: Thinkstock

Няма как да запазите блясъка на бижутата си за по-дълъг период, ако не полагате съответните грижи за тях. Затова ви предлагаме няколко начина за почистването им в зависимост от метала, от който са изработени.

Универсална рецепта за всякакви метални бижута
В купа смесете 1 с.л. течен сапун, 1 с.л. сода бикарбонат, 1 с.л. амоняк и 3 чаши топла вода. Разбъркайте съставките и потопете бижутата за 5-10 минути (в зависимост от замърсяванията по тях). Използвайте четка за зъби, за да им придадете допълнителна чистота и ги забършете с мека кърпа.

Почистване на злато
В купа сипете ябълков оцет и потопете златните си бужута (в никакъв случай обаче не почиствайте перли с оцет, защото ще се повредят), така че оцетът да ги покрие изцяло. Оставете металът да престои 15 минути и го избършете с чиста кърпа.

Почистване на сребро
Поставете бижутата в купа и ги покрийте със сода бикарбонат. След това прибавете вряла вода и оставете среброто да престои в течността 5-10 минути. Накрая подсушете бижутата с кърпа.

Почистване на калай и мед
В чаша с оцет разтворете 2 ч.л. сол и няколко лъжици бяло брашно, докато сместа стане с консистенция на паста. След това нанесете от нея върху повърхността на бижуто и нека престои така 15 минути. После почистете метала с кърпа.

Почистване на платина
В купа смесете равни части вода и амоняк и потопете бижутата от платина за няколко минути в разтвора и ги подсушете с кърпа. Ако обаче бижуто е с инкрустирани камъни, различни от диаманти, тази смес може да повреди цвета им.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти