Кратка биография на Ема Уотсън

Ема Уотсън
Снимка: Getty/Images

Ема Шарлът Дюеър Уотсън (Emma Charlotte Duerre Watson) или Ема Уотсън както е най-известна, е английска актриса и модел, спечелила славата си с ролята на Хармаяни Грейнджър във филмите за магьосника Хари Потър. 

Едва на девет години Ема получава ролята във филма. Преди това е играла в училищни пиеси. От 2001 до 2011, тя участва във осемте филма за Хари Потър в главна роля, заедно с Даниел Радклиф и Рупърт Гринт. Участието ѝ в Хари Потър ѝ печели няколко награди и състояние от над 10 милиона паунда. Към момента личното богатство на Ема се оценява на 26 милиона долара.

Тя иска да се занимава и с мода и прави своя дебют на модната сцена за компанията "Burberry" през есенно-зимната колекция през 2009.

Ема е родена в Париж в семейството на Жаклийн Лесби и Крис Уотсън, които по професия са британски адвокати. Уотсън има френска баба и е живяла в Париж до 5-годишна. След развода на родителите ѝ тя се премества заедно с майка ѝ и по-малкия си брат в Оксфордшър.

От малка Ема мечтае да бъде актриса и за няколко години е участвала в Оксфордската катедра по театрално изкуство, временно училище, където тя практикува пеене, танцуване и актьорско майсторство. На десет години тя участва в няколко училищни пиеси, но никога не е участвала в професионални роли преди филмите за Хари Потър. "Нямах си и представа за мащаба на поредицата за Хари Потър" казва тя в интервю за списание "Parade".

През 1999 започва кастинга за "Хари Потър и Философският камък" - филмовата адаптация на най-продаваната книга на британския автор Джоан Роулинг. Кастинг агентите разбират за Уотсън от учителката ѝ в Оксфорд. Всички били очаровани от нейната увереност. След осем прослушвания, продуцентът Дейвид Хейман казал на Ема и на Даниел Радклиф и Рупърт Гринт, че ще участват в ролите съответно на училищните приятели Хармаяни Грейнджър, Хари Потър и Рон Уизли. Роулинг подкрепила Уотсън на първите ѝ тестови снимки.

Пускането на "Хари Потър и Философският камък" е дебютът на Уотсън пред камера. Филмът чупи рекорди по продажби още в първия ден и в първия уикенд и е най-прогресиращия филм за 2001.Критиците хвалят тримата главни актьори за тяхното изпълнение, като често отделят внимание за принзнание към Уотсън. "Дейли Телеграф" описват представянето ѝ като "възхитително", а IGN, каза че тя е "откраднала шоуто". 

Уотсън е номинирана за пет награди от участието си във "Философския камък", печелейки награда Млад актьор за водеща роля. Година по-късно, Уотсън отново участва като Хармаяни в "Хари Потър и Стаята на тайните", втората част от поредицата. Въпреки че филмът получава смесени отзиви, критиците дават положителни оценки за главните актьори. "Лос Анджелис Таймс" казва, че Ема и връстниците ѝ са пораснали между филмите. Уотсън получава награда Отто от списание "Браво" за участието ѝ в филма.

През 2004 година Уотсън участва в "Хари Потър и Затворникът от Азкабан". Тя е благодарна, че и е дадена по-силно изявена роля, като нарича ролята на Хармаяни като "харизматична" и "фантастича роля за изпълнение". Въпреки че критиците остро критикуваха изпълнението на Радклиф като "вдървено", те похвалиха Уотсън. "The New York Time"s хвали изпълнението ѝ, казвайки че "За щастие, слабото изпълнение на Радклиф се компенсира от силната изява на г-ца Уотсън. Хари може да показва неговото израстване в магиите, но Хармаяни обира големите аплодисменти заради немагическия удар и разкървяването на носа на Драко Малфой."

Въпреки че "Хари Потър и Затворникът на Азкабан" остава най-слабият филм от поредицата, изпълнението на Уотсън ѝ печели две награди "Отто" и Най-добро детско изпълнение на годината от британското филмово списание "Total Film".

През 2005 г. излиза филмът "Хари Потър и Огненият бокал". Филмът чупи рекорди още в първия уикенд след премиерата. Критиците хвалят зрелостта на Уостън и останалите звезди тийнейджъри. За Уотсън, голяма част от хумора във филма се ражда от напрежението между трите главни герои. Номинирана за три награди в Огненият бокал, Уотсън печели бронзова награда "Отто". По-късно същата година Уотсън става най-младия човек, който излиза на корицата на списание Teen Vogue. През 2006 г. Ема, играе като Хармаяни в "Кралската чанта" - специален мини-епизод на Хари Потър по случай 80-тия рожден ден на Елизабет II.

Петият филм за Хари Потър "Хари Потър и Орденът на феникса" излиза през 2007 г. Филмът постига огромен финансов успех още в първия уикенд след премиерата, достигаща печалби над 332.7 милиона долара. Уотсън печели националната филмова награда за най-добро женско представяне във филм. Като популярността на актрисата нараствала във филмите, Ема последвала другите главни роли от Хари Потър и заедно с Рупърт Гринт и Даниел Радклиф оставят своите отпечатъци пред Китайския театър на Грауман в Холивуд на 9 юли 2007 г.

Въпреки успехът "Орденът на феникса", бъдещето на Хари Потър е поставено под съмнение, тъй като главните актьори се колебаят да продължат договорите си за последните два филма. В крайна сметка Радклиф подписва договор за последните два филма на 2 март 2007, но Ема е значително по-колеблива. Тя обясни, че решението ѝ е много важно, защото договорът я обвързва за още 4 години до края на последния филм, но в крайна сметка тя признава, че "никога не може да "остави" ролята на Хармаяни да си отиде", подписвайки за ролята на 23 март 2007 г. За завършване на последните филми, заплащането на Уотсън се удвоило до 2 милиона паунда на филм Тя стига до заключението, че "накрая плюсовете надделяват над минусите".

Началото на заснемането на шестия филм започва в края на 2007 г., като частите на Уотсън се заснемат от 18 декември до 17 май 2008.

Премиерата на "Хари Потър и Нечистокръвния принц" се отлага от ноември 2008 г., на 15 юли 2009 г.

Уотсън записва последния филм от сериите на Хари Потър - "Хари Потър и Даровете на Смъртта", като снимките започват на 18 февруари 2009 г. и завършват на 12 юни 2010 г. Поради финансови причини и проблеми със сценария, оригиналната книга е разделена на два филма - "Хари Потър и Даровете на Смъртта: Първа част" излиза ноември 2010 г., а "Хари Потър и Даровете на Смъртта: Втора част" излиза юли 2011 г.

Други филми

Първата роля на Уотсън извън Хари Потър е във филма на BBC от 2007 г. "Балетни обувки" - адаптация по едноименната книга на Ноел Стрийтфилд. Режисьорът на филма Сандра Голдбахер коментират, че Уотсън е "перфектна" за главната роля на начинаещата актриса Паулин Фосил. Филмът е излъчен във Великобритания през 2007 г. със публика от 5.7 милиона души, въпреки лошите коментари.

Ема също озвучава ролята на Принцеса Грах в анимационния филм "Легендата за Десперо", комедия за деца с участието на Матю Бродерик. "Легендата за Десперо" излиза през декември 2008 г. с печалби от 87 милиона долара по целия свят. През декември 2008 г. Уотсън казва, че иска да отиде в университет след като приключи със снимките за Хари Потър. И през 2012 г. играе като Сам в "The Perks of Being a Wallflower" и си партнира с актьора Логан Лерман.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти