Кралицата става на 90

Кралицата на 90
Снимка: Getty/Guliver

Кралицата Елизабет II е кралица и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 15 страни от Британската общност (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия).

Тя е глава на Британската общност, върховен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжени сили и лорд на Ман.

Това всъщност я превръща в най-могъщата жена в света, която днес празнува своя 90-ти рожден ден.

Има силно развито чувство за дълг и прилежност и ръководи умело и ефективно кралските дела.

Нейните познания относно световната обстановка са толкова големи, че Уинстън Чърчил заявява при оттеглянето си: „Аз несъмнено ще съветвам моя наследник да си подготвя домашното старателно преди аудиенция при кралицата“.

Елизабет се качва на трона на 25 години след смъртта на баща си крал Джордж. Майка ѝ – кралица Елизабет Боуз-Лайън, живя до 101 години и се появяваше на публични места почти до смъртта си.

Рожденият ден на кралицата се отбелязва два пъти: веднъж на истинската дата 21 април и "официално" на избрана дата през май или юни.

Официалният рожден ден се насрочва в месеци, в които вероятността за хубаво време е по-висока, за да може армията да проведе традиционния си парад.

Макар да успя да опази личния си живот от медиите, нейните деца и внуци се превърнаха в най-обсъжданите фигури.

През 90-те избухна скандалът с (непотвърдените) изневери на принцеса Даяна – съпруга на престолонаследника Чарлз, последва развод и серия скандални книги и интервюта, които разкриха нечувани дотогава подробности от Двореца. Вижте повече за тайните интимни записки на Даяна тук >>>

Даяна намери смъртта си в края на 90-те при катастрофа в тунел в Париж, заедно със своя нов годеник – Доди Ал Файет, като и до ден днешен се смята, че Кралицата е поръчала убийството на бившата си снаха, за да спре да със скандалните си изяви.

Естествено, това са само конспирации.

След края на епохата Даяна, имиджът на Британското кралско семейство се подобри значително, като апогеят на всенародната (и международна) обич дойде с приказната сватба на внука на кралица Елизабет II – Уилям и Катрин. Вижте кои свои бижута Елизабет даде на Кейт >>>

Но днес са важни не внуците, а бабата. Най-влиятелната баба, която навършва 90 години и за която принц Хари казва „Тя може да ми е баба, но преди всичко е шефът“.

Незабравимите тоалети и шапки на кралица Елизабет II

10 факта, които не знаете за Кралица Елизабет II

Рекорд – 63 години на трона

Подаръци за кралицата

От какво е обсебена кралица Елизабет II

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти