Жълтият кантарион

Жълтият кантарион
Снимка: Thinkstock

Едва ли има човек, който не е чувал за билката жълт кантарион – целебно растение, ценено изключително много от древността до наши дни. За неговия състав, ползи и вреди пише сайтът Gotvach.bg.

Жълтият кантарион е многогодишна билка, характерна за Европа. Обикновено расте в дивата природа и заема цели ливади.

Общоприетото му наименование, а именно кантарион на Сейнт Джон, идва от времето на традиционен цъфтеж и прибиране в деня на Свети Джон - 24 юни.

Свойствата на жълтия кантарион са неоспорими.

Някои изследователи го наричат магическа билка, която по съвсем естествен начин влива светлина и енергия в човешкото тяло.

Учените преоткриват жълтия кантарион в последните години и дори доказват, че действа толкова добре, колкото редица синтетични препарати, без обаче да има тяхното странично действие.

Жълтият кантарион се отглежда с търговска цел в някои райони на Югоизточна Европа, но въпреки всичко се счита за отровно растение в над двадесет страни по света.

Първите сведения за използването на жълтия кантарион за лекарствени цели датират в историята на древна Елада като вътрешно и външно противовъзпалително лекарство и като кръвоспиращо и антисептично средство. Цветовете и стъблата на жълтия кантарион пък са влизали в приложение за производството на червени и жълти бои.

Употребата на жълт кантарион като билков чай също е отдавна популярна.

Състав

В жълтия кантарион се съдържат редица съставки, които въздействат на мозъчната обмяна на веществата, поради което водят до дългосрочно подобряване на настроението и цялостното душевно състояние.

Най-важната съставка на растението е именно хиперицинът. Той действа положително върху мозъка, следователно и психиката. Хиперицинът влияе върху мозъчната обмяна и има важна роля при пренасянето на мозъчните импулси. Изсушеният кантарион съдържа до 1.5% хиперицин, а цветовете му - до 0.3%.

Освен него, кантарионът съдържа и хиперфорин. Това е съставка, която има бактерицидни свойства и действа дезинфекциращо на раните. Тя обаче е много нетрайна и под въздействието на топлината просто се разгражда. Това обуславя наличието на хиперфорин само в пресния кантарион или в прясно получен маслен извлек.

Жълтият кантарон съдържа редица специални флавони. В листата му например се съдържат кверцитрин и квертецин - флавоноиди, които действат много положително върху хормоните и разграждат хормона на щастието (серотонин).

Дъбилни вещества в билката имат много медицински свойства, но най-важното е, че повишават кръвоноснабдяването към сърцето и същевременно го подсилват.

Етерични масла също се съдържат в големи количества в целебното растение.

Избор и съхранение

Жълтият кантарион е билка, която може да се намери в сух вид във всяка една пътека. Все пак старите билкари казват, че билките са най-лечебни когато сме си ги набрали самите ние.

Той цъфти през цялото лято, но е най-добре да се бере на 24 юни - Еньовден.

Жълтият кантарион се съхранява изсушен, поставен в сухо и хладно помещение.
Употреба

Според вида на заболяването, жълтият кантарион може да се приема вътрешно под формата на чай, тинктура или прах или външно - под формата на маслен извлек.

За да си направите чай, е необходима само изсушената билка. Накиснете 6 ч.л. жълт кантарион в половин литър вряща вода. Оставете да престоят за около 5 минути, като съдът задължително трябва да е покрит, за да се запазят етеричните масла.

Тинктурата представлява алкохолен извлек от точно определени части на растението. В тинктурата благотворните сили на жълтия кантарион са максимално запазени. Тинктурите са най-препоръчителни при заболявания на стомашно-чревния тракт.

Стритият на прах сушен жълт кантарион е с много висока концентрация на кверцетин, което го превръща бързо и ефикасно средство при психични оплаквания. Прахът от тази билка е считан за много силно средство за профилактика срещу коварния рак.

Масленият извлек намира предимно външно приложение, много е ценен при ревматизъм, подагра и отворени гнойни рани. Може да намерите извлека в аптеките.

Ползи

Жълтият кантарион днес е най-широко известен със своето билково лечение на депресия.

В някои страни, като Германия, той често се предписва за леки форми на депресивни състояния.

Лекарственото средство, произведено от жълт кантарион, е обикновено във вид на таблетки или капсули, а също и под формата на торбички чай или тинктури.

Екстрактите от жълт кантарион са по-ефективни от плацебо при пациенти с тежка депресия. Жълтият кантарион има ефикасност, подобна на стандартните антидепресанти.

Жълтият кантарион се използва също и като екстракт под формата на капки за ушни инфекции, болки в ухото или шум в ушите.

Химическата съставка хиперфорин, съдържаща се в жълтия кантарион, може да бъде полезна за лечение на алкохолизъм, но дозата, безопасността и ефикасността от това, все още не са изследвани. Хиперфоринът също така е установено, че има антибактериални свойства, свързани с отрицателните бактерии.

Жълтият кантарион обикновено се понася добре, а неблагоприятният му ефект е сходен с този на плацебо.

Вреди

Жълтият кантарион засилва ефекта на едни и намалява ефекта на други лекарства, затова преди да се съчетае с медикаменти, се препоръчва консултация с лекар. При прием на противозачатъчни таблетки жената трябва да бъде особено внимателна, защото кантарионът намалява техния ефект и може да настъпи нежелана бременност.

Макар и в много редки случаи жълтият кантарион може да причини фоточувствителност. Тя представлява визуална чувствителност към светлина и слънчеви изгаряния.

Хора с ниско кръвно налягане трябва да бъдат много внимателни с приема на тази билка, защото може да бъде противопоказна за тях.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти