Създадено за Urinal Akut

Жените, циститът и още нещо … (или приемете предизвикателството #PUTAFINGERDOWN)

жена цистит
Снимка: iStock

Вероятно всяка трета жена ще страда поне веднъж в живота си от цистит. А половината от тези, които вече са страдали, са сякаш абонирани за това състояние и без значение от сезона, поне няколко пъти годишно, преминават през този неприятен епизод. Понякога и без да знаят какво го е предизвикало.

Снимка: iStock/Getty Images

Няма да е преувеличено да се каже, че жените и циститът вървят ръка за ръка – и то е съвършено естествено, тъй като физиологичното устройство на уринарния тракт (в пъти по-къса уретра спрямо тази на мъжете) предразполага към по-лесното проникване на бактерии в пикочния мехур. Без значение в коя от двете групи попадате, със сигурност ще ви е от полза да бъдете информирани кое във всекидневната ви рутина – от взимането на душ до бельото, което обличате – потенциално може да доведе до риск от поява на цистит.

Отговорете с ДА или НЕ на следващите три въпроса – те са лесни и ще ви отнемат буквално секунди:

Ползвате ли един и същ измивен продукт за всяка част от тялото си, включително и интимната зона?

Прекалявате ли със сладкото, дори и след ПМС?

Имате ли навика да оставате с мокрия си бански, след като сте били в морето/басейна?

Ако отговорите поне веднъж с ДА, приемете предизвикателството #PUTAFINGERDOWN от Urinal® и направете пълния тест тук. И докато отговаряте на въпросите (честно!), свивайте по един пръст на ръката за всеки отговор ДА. Резултатите може да ви изненадат!

Ако попадате във високо-рискова група, този тест няма за цел да ви доведе до отчаяние. Първо, групата на жените, които са в риск от развитие на инфекция на уринарния тракт, е многобройна, и второ – спазвайки определени препоръки за рутината във всекидневието си, има голям шанс да се отдалечите значително от уринарните инфекции.

жена цистит
Снимка: iStock

Какво е добре да промените?

Като начало, не ползвайте душ-гела като измивен продукт за интимната зона. Купувайте си специален гел или сапун, който е неароматизиран и с подходящо pH.

Тъй като бактериите са организми, които обожават влажната среда (поне тези, които предизвикват цистита), винаги си носете резервен бански с вас на басейна или плажа и го сменяйте, след като излезете от водата. Тази малка стъпка може да ви спести доста страдания.

Колкото и да е клиширано, памучното бельо е за предпочитане пред дантеленото, когато говорим за превенция на цистит. Това не означава да се лишите от любимото си съблазнително бельо, но да го ползвате по-рядко за сметка на такова от естествени материи.

Хидратирайте се, яжте плодове и пийте вода. Течностите прочистват пикочните пътища от бактерии и помагат за превенция на цистита.

Има и термин „цистит на медения месец“ – обикновено следствие от много интензивен секс. А за нещастие, сексът е един от основните фактори за развитието на цистит. Отново – не изпадайте в отчаяние – не е нужно да се откажете от секса, а просто да си създадете навик след секс да посещавате тоалетната за обилно пишкане – това изчиства бактериите от уретера и не им позволява да стигнат до пикочния мехур.

Не стискайте! Ясно е, че този съвет е невинаги приложим, но когато обстоятелствата го позволяват, избирайте да посетите тоалетната веднага, а не да отложите момента с половин или дори няколко часа. Задържането на урина позволява на бактериите да се размножават, а това пък води до инфекция.

жена цистит
Снимка: iStock

И все пак понякога, въпреки грижата и спазването на правила, се случва имунитетът ни да спадне и тогава бактериите успяват бързо да пробият път, с което идват и онези парещи и щипещи усещания при пишкане. Точно това е моментът да вземете спешни мерки и въпреки че в повечето случаи мисълта ви е „Антибиотик веднага!“, ние съветваме да се консултирате с лекар. Редно е той да направи антибиограма (при наличие на бактерии) и да ви изпише правилния препарат, който ще работи за вашия случай.

Докато това стане обаче, можете да се обърнете и към природата. Има няколко много важни природни продукти, които имат благотворно действие в уринарния тракт.

Плодове от американска червена боровинка. Тя е не просто боровинка, а почти необикновена такава - тя вирее в Северна Америка и Канада и съдържа големи дози от уникалните за този плод вещества – проантоцианидини. По подобие на останалите дребни червени плодове, и тя има силни антиоксидантни свойства, които възпрепятстват закрепянето на E.coli за стените на уринарния тракт.

Златна пръчица (или Енчец). Планинската билка със силно изразени диуретични свойства, които помагат за естественото изчистване на бактериите от пикочните пътища.

Vitamin D (както вече всички знаем), е ключов фактор за имунитета ни и в днешно време почти винаги е в дефицит у повечето хора.

Добрата новина - не е нужно да летите до Америка за ценния червен плод, да се бъхтите в планината за златната билка или да се потите с часове на слънце, за да си набавите нужния витамин D. Тези три съставки се намират във висока концентрация във всяка таблетка Urinal Akut®. Затова само 2 таблетки дневно дават бърз ефект още на първия ден.

Urinal
Снимка: Urinal

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти