Зехтинът - течното злато!

Зехтинът - течното злато!
Снимка: netinfo

Зехтинът е още един от суперпродуктите, които ни помагат да сме здрави, красиви и щастливи.

Окачествяван като "течно злато" от Средиземноморието, зехтинът крие много тайни. Най-важните от тях са да знаем какъв вид точно маслинено олио ни е необходимо.

Като начало трябва да сме наясно, че рафинираният зехтин, който е широко разпространен в магазините и е на по-ниска цена от нерафинирания, няма никакъв смисъл да се прилага за медицински и козметични процедури. Той не е естествен продукт, но за сметка на това е много подходящ за готвене. Ако пържите с рафиниран зехтин, няма да се притеснявате от образуването на канцерогени. Този тип продукт е с неутрален вкус, дълъг срок на годност, лесен за съхранение и на изгодна цена. Най-добре ще е да изхвърлите олиото от кухнята си и да го заместите с рафиниран зехтин.

Истинските полезни свойства на маслото от маслини обаче, се крият в нерафинирания зехтин. Той се получава чрез пресоване без употреба на химикали и съдържа редица полезни вещества. Задължително обаче трябва да търсите на етикета надписа Virgin (Върджин). Това означава, че това е изцяло натурален продукт от маслини, пресовани чрез механични средства.

На етикета трябва да пише Extra Virgin (Екстра Върджин), за да сте сигурни, че имате пред себе си зехтин от една от най-добрите реколти маслини, студено пресовани, на температура не по-висока от 27 градуса по Целзий.

Най-добрият сред добрите зехтини е допълнително маркиран с D.O.P - de Origen Protegida. Това означава, че произхода е гарантиран и маслините, използвани при направата му, са най-високо качество и се отглеждат само в няколко географски района в света. Този вид зехтин е радостта на гастрономите и майсторите готвачи. Именно това маслиново масло е произведено по най-високи стандарти и е подложено на непрестанна проверка на качеството.

Ако на бутилката зехтин, която сте си харесали, пише Pure oil (Чиста мазнина), това означава, че гледате смес от рафиниран зехтин с висококачествен Екстра Върджин в пропорции 5% до 20% .

Именно Екстра върджин придава на рафинираното масло от маслини вкус на истински зехтин.

Все пак, ако не ви се дават много пари (зехтинът е по-скъп от олиото, особено Екстра Върджин), може да си купите Помаче. То е най-евтиното масло. Самата дума pomace ще рече "истински, смачкани плодове". Този зехтин е произведен от останалата след първия добив маслиново масло субстанция, смесена с върджин за подобряване на цвета и вкуса. Този тип зехтин е полезен за приготвяне на топла храна.

В козметика нерафинираният зехтин е изключително полезен. Притоплен, той помага против образуването на стрии. Бременните жени могат да го използват, когато тялото им трябва да увеличи рязко размерите си. Те може да капват няколко капки в пълната вана или да масажират тялото си преди баня със зехтин. След това той трябва да се отмие, за да не остане кожата прекалено мазна.

При порезна рана, може да третирате кожата със зехтин, за да не се останат дълбоки белези след зарастване.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти