Здравословните свойства на кокосовия орех

Здравословните свойства на кокосовия орех
Снимка: Thinkstock

Отдавна мина времето, когато по магазините се предлагаха само познати, родни плодове. Днес изобилието е голямо, по рафтовете има продукти от цял свят, а между тях се е сгушил грозноватия рунтав кокосов орех. Макар и непознат за нас, той притежава изключително полезни свойства за здравето.

Независимо дали се използва като стърготини, кокосово масло, кокосова вода или мляко, неговите качества са безспорни. С богатото си съдържание на витамини, микроелементи, фибри и растителни мазнини той подобрява храносмилането и абсорбцията на мастно разтворимите витамини; ускорява метаболизма; подобрява усвояването на калций, магнезий, калий.

При редовна употреба на кокосови продукти нивото на холестерола се нормализира и се стимулира неговото превръщане в прегненолон, който стимулира паметта, бори умората и изтощението и най-важното, той е „суровина” за производството на редица хормони.

Кокосовото мляко е подходящо за всички възрасти, включително и за малки деца. То не трябва да се бърка с кокосовата вода, с която са пълни узрелите кокосови орехи. Докато е още зелен, кокосовият орех съдържа кокосово мляко, което представлява сладка белезникава течност.

С узряването тази течност се втвърдява и се превръща в ароматната твърда бяла вътрешност под кората. Именно от нея се произвежда кокосовото мляко.

Ето и неговия състав:

В 100 милилитра кокосово мляко се съдържат 154 калории, 1.4 грама протеин, 15 грама мазнини, от които 12 наситени, 3.4 въглехидрати. Значителното количество мазнини (без холестерол), които се съдържат в кокосовото мляко не трябва да ни плаши. Те се усвояват лесно, за разлика от животинските, а най-ценната е лауриновата киселина (има я в кърмата), която се преобразува в тялото в полезното съединение монолаурин.

Той е в основата на борбата с болестотворните бактерии и гъбички. Смята се, че голяма част от вирусите могат да се преборят с помощта на кокосовото мляко. Това го прави незаменим помощник на имунната система. Освен това кокосовото мляко съдържа много витамини (С, Е, А, почти всички от групата В), влакнини (фибри), както и жизненоважните минерали желязо, селен, мед, магнезий, калций, натрий и др. На всичко отгоре е ароматно и вкусно.

Кокосовото мляко е алтернатива на кравето при хора с непоносимост към лактоза (млечна захар), а съдържанието на калций го правят добър заместител на кравето мляко и полезна храна и за малките деца.

Мазнините на кокосовото мляко са чудесен източник на енергия и затова то е подходящо при изтощение след боледуване и за спортуващи.

Голям плюс за здравето са електролитите в кокосовото мляко, те наподобяват състава на кръвната плазма. Помагат за поддържане на нормално кръвно налягане, подобряват дейността на сърцето, незаменими са при физическо изтощение, например след тренировка и правят тялото хидратирано и наситено с кислород.

Кокосовото мляко има и недостатъци – бързо се разваля, затова трябва да се консумира бързо и да се се съхранява правилно. Противопоказано е при хора с непоносимост към фруктоза.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти