Здравето ни зависи от района, в който живеем

Многоцветна идилия
Снимка: Thinkstock

Мястото, където живеем, може да повлияе до голяма степен на здравословното ни състояние, се казва в ново американско изследване.

Хората, които се разбират със своите съседи, са по-уравновесени психически, като този параметър е част от т.нар. екологичен здравен модел.

При него се отчитат фактори от типа от района, където живеем, неговата безопасност, нивото на шум, чистотата и разбира се – междусъседските взаимоотношения.

В анкетата са участвали 353 хиляди души, които са били групирани според доходите, мястото, което населяват, а също и степента им на образованост.

Резултатите показали, че повечето мъже и жени по-скоро са удовлетворени от зоната, където се намира тяхното жилище, отколкото обратното.

При 25% от запитаните, нехаресващи квартала и съседите си, е отчетен по-висок холестерол, склонност към напълняване и по-честа отпадналост.

От друга страна жилищните комплекси с парк или алея за тичане наблизо, предразполагат обитателите наоколо редовно да спортуват, което пък редуцира нивата на стрес и поддържа фигурата в тонус.

Да не пропускаме и факта, че от друга страна в по-безопасните райони – жителите могат спокойно да направят своя джогинг и вечер, така че забързаният дневен график да не ги лиши от техните здравни навици, разкриват щатските експерти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти