Засилете имунната система с йога

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Повечето хора се обръщат към йога, когато имат вече някакъв здравословен проблем, болка или спад на имунната система. Но заниманията ни с йога трябва да са редовни, когато сме здрави, за да не се стигне до там.

Йога асаните, упражненията за дишане, релаксацията и медитацията са много полезни комплексно за борбата ни със стреса и повишаване на защитните сили на организма, особено в промяната на сезоните, когато отвсякъде сме обградени с вируси.

Трудно е да се подберат само няколко упражнения, които да засилят имунитета, затова ви препоръчвам да погледнете и практикувате и другите комплекси в тази връзка най-вече против стреснастинка и вируси, както и комплекса за по-добра перисталтика.

Към тях добавете и асаните „кобра“, „рало“ и „риба“, които отварят гръдния кош, стимулират тимуса и изобщо работата на щитовидната и паращитовидната жлеза.

Повдигнете краката и се опитайте да поставите пръстите им зад главата, а брадичката по възможност да опира гърдите, за да масажира щитовидната жлеза. Ако пръстите ви не опират пода зад вас, подпрете кръста с ръце или опрете пръстите на краката на стол. Ако не изпитвате дискомфорт, останете в позата според възможностите ви от няколко секунди до 5 минути.

Седнете на ръцете си или ги поставете с длани надолу близко до вас. Повдигнете главата и гръдния кош, за да се получи хубава извивка и допрете върха на главата на земята. Ако това ви е трудно, поставете нагънато одеялце под главата. Тежестта пада на лактите. Останете така за поне 5 дълбоки вдишвания и издишвания.

От легнало (по корем) положение поставете длани под раменете или отстрани на гърдите и с вдишване повдигнете тялото. Отначало използвайте мускулите на гърба и кръста докъдето можете, после на ръцете. Може да не ги изпъвате докрай в лактите. Нека пубисът остане на пода, а пъпът на около 4-5 см над пода. Задръжте в позата за 5 вдишвания с рамене отворени назад и леко отпусната назад глава или ако не можете с издишване, се върнете на пода и направете 5 повторения.

Вижте още по темата:

Лесен ежедневен йога комплекс

Йога стречинг

7 асани при дископатия

Лесен 10-минутен йога комплекс

5-те най-големи ползи от йога

4 асани за вечна младост

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти