Защо не съм с плоско коремче?

Защо не съм с плоско коремче?
Снимка: Thinkstock

Биляна Божилова

Постоянно сте на диета, ограничавате се от всичко, правите упражнения, но резултатите са далеч от желаните. Плоското коремче е непостижима мечта, а коремните плочки – абсолютна химера.

Вероятно сте една от многото средностатистически жени, склонни да трупат мазнини около талията, но не сте съгласни да се примирите с този факт? Бъдете разумни! Първо разберете причините и след това се заемете с тяхното отстраняване. Вслушвайте се в съветите на тялото си и го възнаградете с най-добрата хранителна и тренировъчна програма.

Плочки се правят с упражнения, но за плоското коремче се изисква преди всичко съвършен хранителен режим. Мислите, че вашият е такъв? Прегледайте отново съветите по-долу, за да разберете къде грешите:

Не позволявайте на глада да ви води
Странно нещо е човешкото тяло – докато даде сигнали, че се нуждае от хранителни вещества, те вече са в дефицит. Всъщност тези сигнали са последните усилия на организма да ни убеди, че трябва да хапнем нещо. Мъдрото решение на проблема е да се храните преди да започнете да изпитвате глад. Не се оправдавайте с липсата на време. Перфектното хранене може да е парче месо и салата, които може да приготвите още от предишната вечер. Ако времето ви притиска дори затова, може да заместите някое хранене с протеинов шейк или банан.

Стартирайте деня с енергийна закуска
Закуската – първото хранене след събуждане или след сутрешна тренировка, трябва да зарежда организма с най-голямата доза въглехидрати за деня. Запасите от гликоген в организма са изчерпани при събуждане, бързото им набавяне е важно за физическите и умствените активности. Интензивната силова тренировка също изчерпва запасите от гликоген. Консумирайте микс от прости и сложни въглехидрати, заедно с протеин, един час след тренировка, за да възстановите енергията и да гарантирате дългосрочно възстановяване на мускулатурата.

Завършвайте деня леко
Всеизвестен факт е, че вечерята трябва да е най-лекото хранене за деня. Важно е също да имате предвид, че протеините трябва да са за сметка на бавно разграждащи се въглехидрати като паста. Въглехидратите може да са само в леки храни, с високо водно съдържание и фибри като краставици, зеленолистни салати, домати и задушени аспержи. Рибата е идеално решение за вечеря, защото е лека и зарежда организма с полезните омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини.

Яжте пет или шест пъти на ден
Въпреки съветите от експертите по здравословно хранене и многобройните проучвания, много хора все още се хранят по два или три пъти на ден. Жените, които искат да отслабнат, даже гладуват по повече часове, уверени, че така ще свалят по-бързо излишните килограми. Разбира се, че може да редуцирате тегло като намалите храненията и съответно приетите калории, но не може да накарате тялото си да изгаря мазнините по-ефективно, което е ключът към дълготрайното и здравословно отслабване.

Хапването на малки порции на всеки три часа поддържа нивото на кръвната захар стабилно, захранва тялото с всички необходими хранителни вещества и помага за контролиране на глада. Освен това води до по-ефективно съхраняване на гликоген в черния дроб и мускулните тъкани, така че да гарантира, че тялото ви няма да „изяжда“ мускулите като източник на енергия по време на интензивна тренировка.

Съветът е лесен за спазване – минимизирайте порциите и хапвайте по-често!

Подсилете всяко хранене с протеин
Протеинът ускорява метаболизма повече от всички други хранителни вещества. Пилешко, пуешко, телешко, яйца и сирене са само малка част от храните, богати на пълноценни белтъчини. Протеинът е важен също за изграждането на мускулатура, а колкото повече мускули имате, толкова по-бързо ще изгаряте мазнините около коремчето. Мускулите горят калории дори при почивка, но за да работи протеинът за изграждане на мускулатура, трябва да тренирате редовно.

Ограничете приема на въглехидрати
Ако не сте диабетици и не сте предразположени към хипогликемични кризи, може да ограничавате крайно приема на въглехидрати (до около 125 грама дневно) в продължение на 48 часа на всеки две или три седмици. Тялото започва да търси алтернативни източници на енергия, нарушава своя ритъм и форсира обмяната на веществата.

Тъй като нивото на гликогена рязко спада, организмът бързо използва въглехидратите за енергия, когато се връщате към нормалния им прием. Но не го правете по-често от 2-3 дни седмично и не намалявайте количеството под 125 грама, защото нормалните сърдечни и мозъчни функции зависят от въглехидратите.

Пийте много вода
Не може да превърнете въглехидратите в енергия без големи количества вода. Също така, няма как да набавите достатъчно аминокиселини в мускулната тъкан, без да пиете много вода. Недостатъчните течности в тялото ще възпрепятстват разграждането на коремните мазнини. Жаждата е първият етап на дехидратация, така че не чакайте да ожаднеете. Пийте поне по 2,5-3 литра вода през целия ден, особено преди и по време на тренировка.

Спазвате всички съвети за правилно хранене и въпреки това не сте с плоско коремче? Наблегнете и на тренировките за коремните мускули!

Още по темата:

Уникално упражнение за плосък корем
Смазващи корема упражнения
6 много ефикасни упражнения от йога за плосък корем
Натурална напитка за плосък корем

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти