Защо черният шоколад е полезен?

Защо черният шоколад е полезен?
Снимка: Getty/Guliver

Добри новини за всички, които не могат да си представят живота без шоколад!.

Ново изследване разкрива още добродетели на черния шоколад - когато се консумира в умерено количество и съчетан със здравословен начин на живот, той помага за намаляване на телесната маса.

Въпреки голямото количество калории, които той съдържа, черният шоколад е добър за метаболизма, сочи изследване върху хиляда души. Хората на средна възраст 57 години, които консумират черен шоколад средно два пъти в седмицата и спортуват средно 3-4 пъти седмично, имат по-нисък индекс на телесната маса от онези, които не консумират шоколад толкова често.

Въпросният индекс на телесната маса показва съотношението между ръст и тегло и помага да се изчисли рискът за болести, свързани с наднормено или поднормено тегло.

"Преди да изядете блокче шоколад, припомнете си, че то съдържа 200 калории от захар и наситени мазнини", припомня Нанси Коперман. "Ограничете се до 28 грама черен шоколад или какао с малко захар дневно", съветва тя.

Други изследвания досега са показали, че шоколадът е богат на полифеноли. Това са мощни естествени антиоксиданти, които редуцират стреса и намаляват риска от сърдечно-съдови, ракови и други заболявания. Ако се консумира при водене на здравословен живот, шоколадът не води до напълняване.

Тъкмо обратното - позволява да се контролира теглото, уточнява друг учен - директорката на клиниката за сърдечно-съдови заболявания в болница "Ленокс Хил" в Ню Йорк, Сюзан Стейнбаум. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти