Запознайте се със саподила – вкусен дървесен картоф

Запознайте се със саподила – вкусен дървесен картоф
Снимка: Thinkstock

Картофите са едни от най-вкусните и засищащи култури, които са дълбоко залегнали в кулинарните ни традиции.

Решихме да ви разкажем за още един вид картоф, който е изключително нетрадиционен и интересен.

Чували ли сте за саподила или позната още като "дървесен картоф"? 

Manilkara Sapota представлява красиво вечнозелено дърво с гладък изправен ствол и гъста кора.

Саподилата принадлежи към семейство Сапотови. Това е много бавно растящо растение, което на открити пространства достига височина около 18 метра, а гори достига внушителните 30 метра.

Саподилата произхожда от южните части на Мексико, полуостров Юкатан и Североизточна Гватемала. Отглежда се в цяла Централна Америка, Флорида, Индия, Шри Ланка. Една от основните причини за широкото разпространение на саподилата е нейната устойчивост – издържа на студове и засушаване.

Плодовете на саподила са месести и ръждивокафяви на цвят. Във вътрешността им са разположени 8 семена, които са черни на цвят. 

Плодовете саподила са богати на полифенолни съединения, танин, фибри /5.6 г в 100 г/, големи количества антиоксиданти – витамин С и витамин А. В 100 г саподила се съдържат 25% от от препоръчителния прием на витамин С.

Саподилата е богата на мед, калий, желязо, ниацин, пантотенова киселина и фолиева киселина. Плодовете са съставени от лесно смилаема целулоза и прости захари катофруктоза и захароза.

Избор и съхранение
Саподилата не е много разпространен плод в България. За съжаление по магазините все още не може да се намери от вкусния плод, но някои специализирани магазини предлагат семена от плода. Поръчката става с предварителна заявка, а доставката се извършва в рамките на 1-2 месеца.

Употреба
Дървото саподила се използва главно за производството на дъвка, която се произвежда от смолата на дървото позната като чикъл.

През далечната 1871 година в Южна и Централна Америка дъвката се патентова, като към смолата, добита от дървото се добавят захар и различни подправки за подобряване на вкуса.

Чикъл е естествена гума, която се събира от дървото. Има сведения за употребата ѝ още от маите. Събира се от юли до февруари, по време на дъждовния сезон. Кората на саподилата се разцепва и от нея изтича сок.

Той се събира внимателно, прецежда се и се загрява. Течността се превръща в смола, която е подходяща за оформяне на кубчета дъвка. От едно дърво саподила годишно могат да се добият 3-4 кг продукт.

Интересен факт е, че подобно разцепване не вреди на растението, но следващото събиране на смола може да стане едва след 3 години. 

Освен чикъл, дървото дава и много вкусни плодове. Те имат прозрачна желеобразна месеста част, но зелените плодове не са за предпочитане, защото съдържат дъвка и залепват по венците.

Уузрелите плодове са много сладки и вкусни, не съдържат гума. По външен вид наподобяват ябълка.

Плодовете се хапват пресни, но преди консумация трябва да се извадят семената, защото съдържат циановодорна киселина.

Ползи от саподила
Богатото съдържание на фибри в плодовете саподила ги прави добро слабително средство. Фибрите помагат за облекчаване на запека и предпазват лигавицата на дебелото черво от сериозни заболявания като рак.

Голямото количество антиоксидантни витамини в саподилата я правят ценен за здравето плод. Витамин А в плода е от съществено значение за зрението.

Минералите и витамините в саподилата са важни за оптималното здравословно състояние, защото се включват в различни метаболитни процеси в организма.

Освен ядливите плодове от дървото се използват кората и семената. Сокът, извлечен от кората се прилага при треска и диария, а от вътрешността на семената се извлича масло, което помага при косопад и кожни раздразнения.

Прочетете още:

Очарованието на зимните салати

Орхидеята, която е подправка

Риба тон – месо или риба?

Непознатата сметана

Един славен, но забравен зеленчук

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти