Орхидеята, която е подправка

Орхидеята, която е подправка
Снимка: Thinkstock

Знаете ли, че ванилията е втората най-скъпа подправка в света след шафрана. Това се дължи на огромния труд, който бива полаган за отглеждането ѝ.

Независимо от високата цена обаче, ванилия се използва широко за направата както на сладкиши, така и парфюми.

Красивото цвете сред подправките
Ванилията (Vanilla planifolia) е тропическа орхидея, растяща в джунглите на Централна Америка. Тя е и единственото растение с ядливи плодове сред над 10 000 вида от семейството на орхидеите.  

Стъблата ѝ са дълги до 15 м, като в плантациите се поддържат по-ниски, за да се обработват по-лесно. Листата на ванилията са светлозелени и продълговати, а при цъфтеж короната на растението се обсипва с едри бели цветове.

Плодовете се берат зелени и неузрели, събират се на купчини и се оставят покрити, да ферментират в продължение на няколко седмици.

Интересно е, че суровите (неферментирали) семена нямат никакъв аромат. Във ваниловата есенция се съдържат около 170 химични съединения. Изкуственият заместител на ванилията – ванилинът, се извлича от листата на някои видове детелина и смърч.

Въпреки че родината ѝ е Централна Америка, в днешно време най-големите производители на ванилия са Мадагаскар и Индонезия, където всеки цвят се опрашва ръчно! Ванилията е най-трудоемката стопанска култура. В световен мащаб се консумират 1400 тона ванилия годишно, а ванилинът е около 100 пъти повече.  

На пазара
Ванилията се предлага под различна форма – на прах, като есенция (извлек), на шушулки. Най-скъпа подправката е във вид на шушулки, защото има начини, по които да се използват и да се съхраняват, за да могат да са годни за употреба още няколко пъти.

Когато купувате подправката в този ѝ вид, гледайте шушулката да бъде гъвкава, а не прекалено суха, за да сте сигурни, че ще отделя ароматни кристали на повърхността си. Трябва да се използва икономично. Цялата шушулка може да се кипне в мляко, след това да се подсуши и да се сложи в херметически затворен съд със захар.

В тесто се добавя преди топлинната обработка, докато в останалите десерти се прибавя едва към края, преди да изстинат напълно. Трябва да се използва по малко, за да не придаде горчив вкус на храната.

В кухнята и не само
Ванилията има широка употреба при приготвянето на торти, сладкиши, бисквити, шоколади, бонбони, алкохолни и безалкохолни напитки, тютюни, парфюми, козметика и лекарства, използва се също за неутрализиране на неприятни аромати при производство на автомобилни гуми, бои и почистващи препарати.

Аромат на детство
Заради неповторимия си аромат, най-предпочитаният сладолед по цялото земно кълбо е ваниловият. Голяма част от хората свързват аромата на ванилия с хубавите си спомени от детството.

В изисканите английски кафенета, в началото на 20. век, като признак на аристократичност или белег за благороден произход, кафето се е разбърквало с пръчица канела или ванилия, вместо с лъжичка. Традицията е запазена и до днес в някои от заведенията, които са съхранили духа на онова време.

Смята се също така, че ароматът на ванилия ни прави още по-щедри. Ванилията се възприема като подправката на нежността и чувствеността, която помага на хората да преодолеят страховете и несигурността си.

Прочетете още:

Една древна подправка - шафран

Ароматният естрагон

Чубрица за щастие

Седем билки

Непознатата подправка самардала

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти