Замразените плодове и зеленчуци били по-полезни от пресните

Ледена епоха
Снимка: Thinkstock

Учени от Института за изследване на храненето във Великобритания стигнали до невероятен извод: замразените плодове и зеленчуци съдържат много повече полезни вещества от пресните.

Причината се крие в това, че свежите плодове и зеленчуци не стигат до сергиите веднага след като са обрани, а едва след няколко дни и поради този факт те губят много от ценните си вещества.

В замразените пък се запазва високото ниво на много витамини и хранителни вещества. Производителите все повече намаляват интервала от време, необходим на продукцията им да стигне до камерите за замразяване, пише "Gotvach.bg".

Според учените замразените продукти в никакъв случай не се различават от пресните. Да не говорим за зимния период, когато, реално погледнато, повече полза на организма носят замразените летни зеленчуци, отколкото отгледаните в парник.

Съществува само един проблем, свързан със замразените плодове и зеленчуци – веднъж размразени, те не могат да бъдат замразени наново. А това е доста вероятно при транспортирането, ако се случи авария с техниката.

Тогава за съжаление продуктите ще изгубят ценните си качества. Затова учените препоръчват да се отдава предпочитания при избора на продукт на фирми, които поставят в пликовете с продукцията специални индикатори за размразяване.

Ако след отваряне на плика установите, че индикаторът е с променен от необходимия цвят, това означава, че продуктът е бил размразяван и след това замразен отново и не е полезен за употреба.

Според водещи диетолози, ако се храните със замразени плодове и зеленчуци, ще отслабнете много по-лесно, отколкото ако ги консумирате свежи. Цялата тайна се крие обаче в начина на консумация.

Това трябва да става, без продуктите да се подлагат на каквато и да е топлинна обработка. Например, ако имате замразени ягоди, вадите от фризера една шепа и бавно започвате да ги смучете, докато не се разтопят в устата ви.

Това обаче не е подходящо за хора с чувствителни зъби. Когато поглъща ледена храна, организмът губи много енергия, за да се стопли, и за сметка на това се топят повече килограми.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти