За здраво сърце

За здраво сърце
Снимка: Thinkstock

Седем или повече часа сън на нощ увеличават ползите за сърцето от здравословния начин на живот.

Според голямо холандско изследване, цитирано от БГНЕС, традиционните съвети относно упражнения, диета, пиене и пушене намаляват смъртните случаи от сърдечно заболяване и инсулт, но още повече човешки животи могат да бъдат спасени с достатъчен сън.

Холандските учени проследили сърдечните заболявания и инсултите при повече от 14 000 мъже и жени повече от десет години.

До края на изследването около 600 души се разболели от сърдечно заболяване или инсулт, а 129 починали.

Изследователите установили, че смъртните случаи са по-малко вероятни при хора, които следват и четирите положителни препоръки за начина на живот - правене на упражнения, здравословна диета, умерено пиене на алкохол и отказ от цигарите.

Спазването и на четирите препоръки намалява риска от сърдечно-съдово заболяване с 57% и с 67% риска от смърт в резултат на инсулт или сърдечно заболяване, открили учените.

Но когато към четирите препоръки за здравословен начин на живот се прибави и достатъчен сън, седем или повече часа нощем, положителните последици се разширяват, като намаляват с 65% риска от сърдечно-съдово заболяване и с 83% риска от смърт от сърдечно-съдово заболяване.

"Ако всички участниците се придържа към петте фактора за здравословен начин на живот, 36% от сърдечните заболявания и инсултите и 57% от фаталните сърдечно-съдови заболявания теоретично могат да бъдат предотвратени или отложени", казват учените от Националния институт за обществено здраве и околна среда Блитховен и университета Вагенинген. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти