За здраве и имунитет: това са най-полезните есенни супи

супа
Снимка: iStock

С настъпването на студения сезон все по-често започваме да слагаме на трапезата си вкусни и питателни супи. Ендокринологът Олга Рождественская споделя кои от тях са най-полезни за организма, пишат от vesti.bg

Според нея от голяма полза за поддържането на добро здравословно състояние през есенния сезон е костният бульон, който подобрява състоянието на съединителната тъкан, т.е. на кожата, косата и ставите. Този бульон също така обгръща лигавицата на стомашно-чревния тракт и има противовъзпалителен ефект.

Лекарят също така съветва по-често да се приготвят рибни супи. "В края на краищата рибата е омега-3, а по-мазтните сортове съдържат и витамин D. Такива супи влияят както на имунната система, така и на стомашно-чревния тракт," обяснява тя.

►Рибена чорба по манастирски

Организмът ще извлече полза и от гъбената супа, която е богата на протеини. По-възрастните хора обаче трябва да се откажат от гъбената супа, заявява лекарят по превантивна медицина Мадина Мусичова.

►Гъбена чорба с ориз

Млечните и пилешките супи не са много здравословни през по-студените месеци. Заради млечните ястия може да започне да прогресира мастното чернодробно заболяване. Пилешката супа се усвоява бързо и е подходяща само като топла напитка.

►Пилешка супа със зеленчуци, булгур и сметана

Специалистите препоръчват да се ядат супи два или три пъти седмично през студения сезон.

Най-добрите рецепти за пречистващи супи

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти