Пилешка супа със зеленчуци, булгур и сметана

Гладка, гъста и с богат млечен вкус

5 от общо 1 гласа
80 мин.
Необходими продукти

пилешко филе - 400 гр 

картофи - 3 броя 

лук - 1 глава 

моркови - 2 броя 

булгур - 1/2 ч.ч. 

заквасена сметана - 3 с.л. 

яйце - 1 бр.

масло - 30 гр 

суха целина - 1 с.л.

сух магданоз - 2 с.л. 

чесън на прах - 1 ч.л. 

лимонов сок на вкус

черен пипер на вкус

сол на вкус

Тази пилешка супа със зеленчуци, булгур и сметана ще ви изненада с вкуса си. Пилешкото е в компанията на зеленчуци и букет от подправки – сух магданоз, суха целина и сух чесън.

Неписано правило е, че пилешка супа се прави с фиде. Опитвали сме и варианти с ориз, но, честно казано, сладникавият вкус на булгура ни харесва повече. Затова и ползвахме този позабравен продукт за сгъстител в тази рецепта на Mate Kitchen. В старите български рецепти булгурът участва често. С него се пълнят чушки и влиза като заместител на ориза във всевъзможни рецепти. Модерният човек обаче като че ли научава за него през ориенталската кухня, което показва, че твърде малко знаем за родните кулинарни традиции.

Малка тайна, която с удоволствие споделяме с вас, е, че направихме застройката на нашата пилешка супа със зеленчуци не с кисело мляко, а със заквасена сметана. Ако досега не сте я ползвали, е време да поправите тази грешка. С нея се работи много лесно, а заради високия процент масленост (обикновено 20%) няма опасност да се пресече. Можете да я добавите в горещата супа просто така и да разбъркате. Ще стане гладка, гъста и с богат млечен вкус. А на финала пуснете вътре и бучка масло.

Добър апетит!

Начин на приготвяне:

1. Сварете пилешкото филе за кратко и го нарежете, а бульона прецедете и върнете в тенджерата и сложете обратно на огъня.

2. Почистете и нарежете лука, моркова и картофите, след което ги сложете в прецедения пилешкия бульон. Добавете целината и магданоза.

3. Оставете супата да поври около 15 минути и сипете булгура. Подправете със сол, черен пипер и сухия чесън и гответе още 10 минути. Накрая сложете и месото.

4. Разбийте сметаната с яйцето и темперирайте с част от бульона.

5. Налейте застройката внимателно и при непрекъснато бъркане. Варете още 5-6 минути, пуснете вътре бучката масло и подправете с лимоновия сок.

Внимание: Съдържа суха целина, масло, заквасена сметана и сух магданоз, които могат да предизвикат алергични реакции.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти