За по-малко стрес в ежедневието ни

За по-малко стрес в ежедневието ни
Снимка: Thinkstock

Стресът е нещо, с което съвременният човек се сблъсква всеки ден. Колкото и да ни е неприятно, трябва да признаем, че стресът се е превърнал в част от нашето ежедневие.

Има различни техники за справяне с напрежението, като със сигурност знаете за голяма част от тях – йога, масаж, спорт, любима музика, дишане по определен начин, ароматерапия и т.н.

Това обаче, за което повечето хора не се замислят, е, че стресът се натрупва от малките неща – когато си търсиш ключовете сутрин и не ги намираш, когато закъснееш за работа и пропуснеш любимото си сутрешно кафе, когато си в задръстване, което по никакъв начин не зависи и не се влияе от теб, но все пак ти се ядосваш, и други подобни.

Вместо да лекуваме пораженията, нанесени от вече преживяния стрес, е по-добре да елиминираме до колкото можем самите причинители!

Предлагаме ви няколко елементарни съвета, които биха ви помогнали да се намали напрежението.

Като начало оставяйте винаги нещата като ключове, очила и т.н. на едно и също място. Така правите услуга сами на себе си.

Също така не си хвърлите якето, чантата, дрехите, чорапите и останалите вещи, с мисълта, че ще ги оправите по-късно, когато имате време. Работата е там, че в този неопределен бъдещ момент "после" ще ви изскочи нещо друго, което трябва да свършите или ще бъдете уморени. 

Така в един момент домът ви се затрупва с разхвърляни неща, вие се изнервяте, а може и да се скарате с някой от останалите хора у вас. Така че, за да си улесните живота, просто оставяйте нещата на мястото им и забравете за "ще оправя после".

Отделяйте по малко време за себе си, дори и да става въпрос за 15 минути на ден, посветени на горещ душ и масажиране на стъпалата с ароматен крем. Важно е да не се игнорирате сами, да не занемарявате външния си вид, защото след това допълнително ще се вайкате пред огледалото и ще се чувствате уморени и смазани под тежестта на ежедневните задачи.

Не оставяйте днешната работа за утре – стара и много правилна поговорка. Този път може да се интерпретира по различни начини – не оставяйте приготвянето на обяд за работа за сутринта, както и гладенето на дрехите за работа или подготовката на папка с документи.

Освен че може да забравите, най-вероятно на сутринта няма да имате достатъчно време да сторите всичко, което сте си заложили като задача, ще закъснеете и това ще доведе само до още стрес напрежение.

Когато си мислите, че не трябва да забравяте еди-кои-си документи или нещо подобно, то веднага станете и ги сложете в чантата си. Така след това, когато си помислите, че сте ги забравили, ще бъдете искрено благодарни на себе си.

Не игнорирайте приятелите си! Всеки има нужда от човек, на чието рамо да може да "изплаче" мъката си, но не прекалявайте с оплакването и мрънкането. В противен случай ще станете досадни и колкото и да ви обичат, приятелите ви няма да могат да издържат дълго около вас и постоянното ви недоволство и раздразнение.

Постарайте се да се виждате колкото можете по-редовно с приятелките си на по чаша горещ шоколад (или пък вино, защо не) и да се смеете повече, отколкото да се задръствате взаимно с негативни мисли.

Повтаряйте си, че нищо не е чак толкова страшно и спешно и не е необходимо да си късате нервите заради дребни и незначителни неща. Така само вредите на себе си. Колкото и клиширано да звучи, това е самата истина.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти